Rusi nastavili tvrdé sankcie za porušenie zákona o zahraničných agentoch

NETKY.SK • 11 December 2019, 20:7 • 2 min
Rusi nastavili tvrdé sankcie za porušenie zákona o zahraničných agentoch

MOSKVA - Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, schválila v dnešných hodinách zákon o pokutách za porušovanie zákona o tzv. zahraničných agentoch, ktoré môžu v niektorých prípadoch dosahovať sumu až päť miliónov rubľov (približne 70 000 eur).

slovakia

left justify in out

Na základe danej legislatívy hrozí za prvé porušenie zákona fyzickej osobe peňažný trest vo výške 10 000 rubľov (142 eur), úradným osobám 50 000 rubľov (709 eur) a právnickým osobám dokonca až pol milióna rubľov (7088 eur).

 

img

 

Hrozba pokuty vo výške päť miliónov rubľov sa týka právnických osôb, ktoré porušili predmetný zákon viac ako dvakrát v priebehu jedného roka. Fyzické osoby môžu v prípade takéhoto opakovaného porušenia zákona dostať finančný trest vo výške 100 000 rubľov a úradné osoby 200 000 rubľov.

 

Jeden z autorov zákona, predseda ústavnoprávneho výboru ruskej Rady federácie Andrej Klišas, v tejto súvislosti uviedol, že hrozba finančného trestu je nevyhnutným predpokladom pre dohľad nad činnosťou zahraničných médií v Rusku, ktoré spadajú pod klasifikáciu tzv. "zahraničného agenta".

 

img

 

Zákon o zahraničných agentoch bol v Rusku prijatý ešte v roku 2017 ako odpoveď na rozhodnutie ministerstva spravodlivosti Spojených štátov, ktoré za zahraničného agenta označilo ruskú štátom financovanú televíznu stanicu RT. Podľa novej úpravy daného zákona z roku 2019 je možné za zahraničného agenta označiť aj fyzické osoby vrátane blogérov, novinárov a používateľov sociálnych sietí.

 

img

 

Prijatie tejto novely sa v Rusku stretlo s vlnou kritiky za to, že ešte viac obmedzuje slobodu prejavu, pričom štátu umožní tvrdé zákroky voči opozícii.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona