Samsung s Androidom sú zatiaľ jednotkami na trhu smartfónov

NETKY.SK • 15 November 2013, 06:22 • 2 min
Samsung s Androidom sú zatiaľ jednotkami na trhu smartfónov

BERLÍN - V súčasnosti sa už predáva viac inteligentných telefónov, takzvaných smartfónov, než obyčajných mobilných telefónov.

slovakia

left justify in out

Lacnejšie mobily však ešte dlho zostanú populárne prinajmenšom v rozvojových a rozvíjajúcich sa krajinách, tvrdí poradenská spoločnosť Gartner. Samsung a Android zostanú podľa nej v dohľadnom čase jednotkami na trhu. Informovala o tom agentúra DPA.

Aj napriek úspechu smartfónov obyčajné mobilné telefóny ešte dlho nezmiznú. "Predovšetkým v rozvojových krajinách je cenový rozdiel medzi smartfónmi a lacnými mobilmi ešte stále príliš vysoký a dátové siete nie sú dostatočne vybudované," uviedol analytik spoločnosti Gartner Anshul Gupta.

Na inteligentné telefóny pripadalo v 3. kvartáli podľa prepočtov firmy Gartner 55 % zo 455,6 milióna predaných mobilných telefónov. Gupta počíta s tým, že tento podiel sa bude postupne ďalej zvyšovať.

Operačný systém Android je na trhu smartfónov neohrozenou jednotkou s takmer 82 %. Hlavným dôvodom je veľký odbyt v Číne, kde sa aktuálne predáva približne 41 % všetkých telefónov s Androidom po 34 % pred rokom. Na čínskom trhu dominujú domáci predajcovia, z ktorých mnohí sú mimo Ázie absolútne neznámi.

Smartfóny s operačným systémom Windows Phone podľa Guptu po prevzatí Nokie softvérovým koncernom Microsoft zrejme zvýšia svoj podiel na trhu. Nepredpokladá však, že by nejaký operačný systém mohol v dohľadnom čase ohroziť dominanciu Androidu.

Spomedzi výrobcov je neohrozenou jednotkou Samsung. Juhokórejský koncern v 3. štvrťroku predal približne 80 miliónov smartfónov a jeho trhový podiel predstavuje takmer tretinu. Podľa Guptu potenciálnym vyzývateľom by mohol byť čínsky výrobca počítačov Lenovo, ktorý doteraz predával 95 % svojich telefónov v Číne, a aj tak je trojkou na trhu inteligentných telefónov. Neočakáva však, že by Lenovo v blízkom čase mohlo ohroziť pozíciu Samsungu.

Kanadského výrobcu Blackberry podľa Guptu čakajú "ťažké časy". Zákazníci sa totiž obávajú, že firma o niekoľko rokov už nebude existovať. V uplynulom kvartáli klesol jej podiel podľa výpočtov firmy Gartner na 1,8 % z 5,2 % pred rokom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies