Samovraždu upálením na protest spáchalo ďalších päť Tibeťanov

NETKY.SK • 8 November 2012, 12:40 • 2 min
Samovraždu upálením na protest spáchalo ďalších päť Tibeťanov

Samovraždu upálením na protest spáchalo ďalších päť Tibeťanov

slovakia

left justify in out

img

Chlapci spáchali samovraždu upálením spoločne, čo je prvý prípad hromadného samoupálenia.

Na protest proti politike čínskej vlády voči Tibetu sa v týchto dňoch upálilo ďalších päť Tibeťanov; medzi nimi boli aj traja budhistickí mnísi vo veku 15-16 rokov. Informovali o tom dnes tibetské exilové a ľudskoprávne zdroje.

Toľko upálených za 24 hodín si protesty za oslobodenie Tibetu doteraz ešte nevyžiadali. Ďalšie prípady možno očakávať v súvislosti so začiatkom zjazdu Čínskej komunistickej strany, domnieva sa agentúra AP. 

Traja mladí mnísi sa podpálili pred budovou verejnej bezpečnosti v meste Gomang v provincii S'-čchuan, spresnila v Londýne sídliaca organizácia Slobodný Tibet. Podľa nej mladíci žiadali slobodu pre Tibet a návrat dalajlámu z exilu a potom sa podpálili. Najmladší z trojice, 15-ročný mních, zomrel pred policajnou stanicou, zvyšní dvaja v nemocnici.

Chlapci spáchali samovraždu upálením spoločne, čo je prvý prípad hromadného samoupálenia. 

Na následky popálenín zomrela aj 23-ročná Tibeťanka, ktorá sa demonštratívne podpálila v stredu večer pred kláštorným komplexom Rongwo v provincii Čching-chaj.

Piatou obeťou je neidentifikovaný Tibeťan, ktorý spáchal samovraždu podpálením v stredu večer v meste Bechar, ležiacom v okrese Nagču, v Čínou spravovanej Tibetskej autonómnej oblasti. Exilové zdroje o tom informoval jeden z miestnych mníchov. 

Za posledné dva roky sa na protest proti kultúrnemu a náboženskému útlaku upálilo asi 70 Tibeťanov.

Územie Tibetu je pod čínskou nadvládou od začiatku 50. rokov, keď čínske jednotky toto územie v roku 1951 obsadili, respektíve "pokojne oslobodili". Od protičínskeho povstania v roku 2008 je Tibetská autonómna oblasť pod ešte prísnejšou kontrolou čínskych úradov a armády. 

Tibeťania, ktorí spáchali samovraždu upálením, žiadajú aj návrat svojho duchovného vodcu dalajlámu, ktorý z Tibetu ušiel po neúspešnom povstaní proti čínskej nadvláde v roku 1959 a odvtedy žije v exile v Indii.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies