Samosprávu v Dudinciach znepokojuje chodníková novela

NETKY.SK • 21 August 2023, 12:02 • 2 min
Samosprávu v Dudinciach znepokojuje chodníková novela

Dudince-Od 1. októbra 2023 už vodiči nebudú môcť parkovať na chodníku, v meste sa obávajú nedostatku miest pre autá

slovakia

left justify in out

Motoristom už o pár mesiacov nastanú krušnejšie chvíle. Do platnosti totiž vojde "chodníková novela". Tá znemožňuje parkovanie na chodníku. Kým doteraz sa v preplnených mestských častiach alebo na sídliskách dal ako-tak zaparkovať automobil, od 1. októbra 2023 už tento vynaliezavý spôsob nebude možné uplatniť. Vodič po novom nebude môcť využiť na parkovanie chodník, ale zaparkovať auto len na mieste na to určenom. Niektoré samosprávy už teraz oblieva pot, ako si s tým poradia. Aj v známom kúpeľnom meste riešia tento problém. 

 

 

Mesto Dudince v Krupinskom okrese sa priebežne pripravuje na zmeny vyplývajúce z tzv. chodníkovej novely, ktorá začne platiť od 1. októbra. Pre legislatívnu zmenu sa samospráva obáva nedostatku parkovacích miest v niektorých častiach mesta. Pre TASR to uviedol primátor Dušan Strieborný. Ako ďalej informoval, nadobudnutie účinnosti zmeny zákona aj po jeho odklade spôsobí problémy samosprávam i vodičom.

"Mesto, jeho občania a návštevníci sa však budú musieť s uvedenou zmenou zákonným spôsobom vysporiadať," vyhlásil. Podotkol, že samospráva má v súčasnosti uzatvorenú zmluvu o pôsobnosti mestskej polície zo Šiah na území Dudiniec. "Po nadobudnutí účinnosti uvedenej zmeny bude zákonné riešenie plne v kompetencii mestskej polície," zdôraznil. Primátor konštatoval, že v posledných rokoch sprístupnili v Dudinciach, hlavne v ich centre, jednosmerné ulice. Získali tak niekoľko parkovacích miest.

"Aj po rekonštrukcii domu služieb sme v roku 2018 vytvorili 25 parkovacích miest. Stále však v centre cítime, že miesta chýbajú," objasnil primátor. Podľa jeho slov je to tým, že Dudince sú kúpeľné mesto a sú plné turistov. V minulosti vznikal problém napríklad pri obchode s potravinami. Jeho návštevníci napríklad obsadili miesta, ktoré patrili nájomným bytom. "Situácia sa zlepšila, keď v meste pribudli ďalšie potraviny a niektorí zákazníci sa so svojimi autami premiestnili k nemu," potvrdil Dušan Strieborný.

 

Strieborný povedal, že samospráva začala pred pandémiou nového koronavírusu s vypracovaním konceptu parkovania v Dudinciach. Za dva roky však pre opatrenia prišlo mesto o príjem vyše 400 000 eur z cestovného ruchu. "Máme vyhliadnuté centrálne zóny, kde chceme spoplatniť parkovanie s tým, že obyvatelia s trvalým pobytom budú zvýhodnení," poznamenal. Primátor pripustil, že Dudince sú jedno z malého počtu miest cestovného ruchu, kde sa za parkovanie neplatí.

 

"V súčasnosti je to veľký únik finančných prostriedkov, ktoré by sme vedeli využiť na parkovanie a budovanie miest," ukončil primátor. Vlani v marci vstúpila do platnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá neumožňuje stáť autám na chodníku ani v prípade, ak na ňom zostane priestor 1,5 metra pre chodcov. Prechodné obdobie, keď ešte je možné takto parkovať, uplynie 30. septembra 2023.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies