S uránom z Moldavska sa obchoduje na čiernom trhu

NETKY.SK • 27 September 2011, 16:37 • 2 min
S uránom z Moldavska sa obchoduje na čiernom trhu

S uránom z Moldavska sa obchoduje na čiernom trhu

slovakia

left justify in out

img

Vyšetrovatelia, ktorí sa zaoberajú kriminalitou s jadrovým materiálom vo východnej Európe, podozrievajú zločineckú skupinu pôsobiacu v Moldavsku z pokusu predať urán na zbrojné účely záujemcom v severnej Afrike.
Predstavitelia Moldavska pre agentúru AP potvrdili, že najmenej jeden kilogram vysoko obohateného uránu z tejto postsovietskej krajiny je v rukách organizovanej skupiny, ktorá ho už pravdepodobne predala do iného štátu. Uvedené množstvo je len zlomkom toho, čo by bolo potrebné na vyrobenie atómovej bomby.
Vyšetrovatelia predložili nové dôkazy o existencii čierneho trhu s uránom, ktorý pochádza zo slabo zabezpečených zásob ešte z čias niekdajšieho Sovietskeho zväzu.
Americké úrady pomáhajú Moldavsku v pátraní po podozrivom občanovi Ruska, ktorý by mal byť organizátorom tohto nelegálneho obchodu. Takisto pátrajú po kupcovi z jednej zo severoafrických krajín, ktorý pôsobil v Moldavsku, odkiaľ už odišiel, uviedla AP.
Podozrenie vyplýva z vyšetrovacej správy, ktorú pripravujú zamestnanci amerického senátora za Republikánsku stranu Richarda Lugara, na ktorej sa podieľajú i úrady USA, Moldavska a OSN.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies