S&P zlepšila výhľad úverovej spoľahlivosti Ruska

NETKY.SK • 19 September 2016, 10:25 • 2 min
S&P zlepšila výhľad úverovej spoľahlivosti Ruska

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings zmenila výhľad hodnotenia úverovej spoľahlivosti Ruska na stabilný z negatívneho.

slovakia

left justify in out

Zároveň krajine potvrdila ratingy dlhodobých a krátkodobých záväzkov v zahraničnej mene na úrovni BB+/B a ratingy dlhodobých a krátkodobých záväzkov v domácej mene na stupni BBB-/A-3. Zlepšenie výhľadu ratingov Ruska odzrkadľuje názor agentúry, že vonkajšie riziká pre ekonomiku krajiny sa vo významom rozsahu zmiernili.


Agentúra predpokladá, že sankcie, ktoré voči Rusku pre jeho konflikt s Ukrajinou v roku 2014 uvalili Európska únia, USA a niektoré iné krajiny vrátane Japonska, pravdepodobne zostanú v platnosti aj počas rokov 2016-19. Sankcie budú naďalej obmedzovať priame zahraničné investície a získavanie zahraničných financií pre ruské banky a firmy. Dôležité je však to, že na samotnú ruskú vládu sa sankcie nevzťahujú a koncom mája mohla emitovať eurobondy v hodnote 1,75 mld. USD. Okrem toho ruská centrálna banka poskytuje domácim peňažným ústavom likviditu v zahraničnej mene prostredníctvom swapových operácií.


S&P prognózuje, že ruský hrubý domáci produkt (HDP) stúpne z úrovne 8 400 USD na obyvateľa v roku 2016 na 10 300 USD na obyvateľa v roku 2019. Agentúra očakáva, že motorom ekonomického rastu krajiny bude mierny rast cien ropy. Predpokladá, že priemerná cena severomorskej ropy Brent vzrastie z úrovne 40 USD za barel v roku 2016 na 45 USD za barel v budúcom roku a na 50 USD za barel v roku 2018. S&P zároveň predpovedá, že deficit verejných financií Ruska v rokoch 2016 až 2019 bude v priemere na úrovni zhruba 3,3 % HDP.


(1 EUR = 1,1226 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies