S Elánom a elánom sa dajú aj ľady topiť

NETKY.SK • 27 Október 2018, 07:38 • 2 min
S Elánom a elánom sa dajú aj ľady topiť

BRATISLAVA - S Elánom a elánom sa dajú ľady topiť aj po päťdesiatich rokoch, to platilo v piatok večer (26. 10.) na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. S energiou, aká vládla v piatok večer na beznádejne zaplnenom štadióne, by sa to možno aj podarilo.

slovakia

left justify in out

Skupina Elán končí a pozdraviť fanúšikov aj poďakovať za dlhoročnú vernosť sa rozhodli na veľkolepom turné Elán 50 rokov Tour. Zvukový aparát, svetelný park na špičkovej úrovni, bočné a zadná projekcia, ktorá počas dvoch koncertných hodín ponúkala statické obrázky aj dokrútky z celého päťdesiatročného obdobia účinkovania kapely.

 

Bratislavský playlist otvorili skladbou Bláznivé hry z debutového albumu Ôsmy svetadiel, ktorý vyšiel v októbri 1981, ďalších dvadsaťšesť skladieb mapovalo celé ich úspešné obdobie, postupne prišli na rad Kaskadér, Ôsmy svetadiel, Vymyslená, Zlodej slnečníc, Ulica, Tuláci v podchodoch, Čo je? Čo je? Čo chceš?, Stužková, Zaľúbil sa chlapec, Zvláštny smútok víťazov, Detektívka, Podpísaný anonym, Dresy, Od Tatier k Dunaju, Kočka, Hey, hey zlato, Voda, čo ma drží nad vodou, nová skladba Ľúbim ťa, Bosorka, Mláďatá, Tanečnice z Lúčnice, Kráľovná bielych tenisiek, Smrtka na pražskom orloji. Elánsku šesticu, posilnenú dychovým triom, sláčikovým kvartetom a tromi vokalistkami odmenili diváci mohutným aplauzom, ten im vyniesol dva návraty kapely na pódium a tri prídavky Nie sme zlí, Čaba, neblázni a Superuvoľnený.

 

Tisícky mobilov v rukách fanúšikov boli dve hodiny v plnej permanencii, fotili, nakrúcali, pri pomalých skladbách slúžili ako svetielka v rukách fanúšikov. Stačilo raz, aby Jožo Ráž vyzval divákov, nech pridajú svoje hlasivky. Osemtisícový zbor počúvol, najviac zaznel pri Vymyslenej, Kočke, Vode, Bosorke aj Smrtke. Však väčšina skladieb z playlistu sú už vlastne ľudovky. Ani si divák neuvedomí, že hity Ulica a Vymyslená majú už 36 rokov, vyšli na druhom albume Nie sme zlí, Stužková a Zaľúbil sa chlapec majú o tri roky menej, alebo relatívne mladšia Bosorka má už 27 rokov. Diváci odchádzali z arény s otázkou - kto ich nahradí?

 

Koncertné turné k 50. výročiu skupiny pokračuje na Slovensku vystúpeniami v  Žiline (9. 11.), Zvolene (16. 11.), Košiciach (23. 11.) a Trenčíne (30. 11.). Záverečný koncert celého turné odohrajú 20. decembra v pražskej O2 Aréne.

 

Elán je najúspešnejšou československou a dnes slovenskou rockovou skupinou. Na scéne je od 1968, 22. apríla 1970 mali prvé verejné vystúpenie. Úspešnú éru odštartovali v roku 1981 albumom Ôsmy svetadiel. Všetky ich LP platne v 80. rokoch sa predávali v stotisícových nákladoch. Štyrikrát po sebe, za roky 1984 až 1987 získali československého Zlatého slávika v kategórii skupiny, osemkrát po sebe, za roky 1998 až 2005, vyhrali slovenského zlatého Slávika, k tomu má Jožo Ráž dvoch zlatých Slávikov ako spevák za roky 2000 a 2001. Na ich koncert v Prahe na Letnej 20. septembra 2003 prišlo 80 tisíc divákov. V newyorskej Carnegie Hall koncertovali 21. septembra 2007. Na svojom konte majú 14 štúdiových albumov. V novembri 2014 vydali štrnástu štúdiovku s názvom Živých nás nedostanú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies