Ryba s ľudskou tvárou ohromila turistov

NETKY.SK • 11 November 2019, 12:45 • 2 min
Ryba s ľudskou tvárou ohromila turistov

Skupinku turistov pri meste Kchun-ming na juhozápade Číny zaujala zaujímavo sfarbená ryba, ktorá si to zamierila k brehu. Tí, ktorí ju pozorovali, boli ohromení sfarbením nápadne pripomínajúcim ľudskú tvár.

slovakia

left justify in out

Video zhotovené v utorok 5. novembra sa okamžite stalo hitom sociálnych sietí. Na záberoch je obyčajný kapor, jeho sfarbenie však nápadne pripomína ľudskú tvár. "Pozrite, z ryby sa stala víla, má ľudskú tvár," uviedla autorka videa.

 

 

Prisudzovanie ľudských vlastností, správania či podoby neživým objektom, rastlinám alebo zvieratám sa nazýva Antropomorfizmus.

 

Vďaka nemu môžeme vidieť ľudské tváre v tvare mrakov, postavy vo zváštnom tvarovanom kmeni či trebárs práve tvár na hlave kapra.

 

V prípade správania často prisudzujeme zvieratám nevedomky ľudské vlastnosti, ktoré však s naozajstným správaním zvierat nemajú čo do činenia.

 

Sklony k antropomorfizmu sprevádzajú človeka celú jeho históriu a zrejme sprevádzať aj naďalej budú. Prečo tomu tak je, nebolo definitívne potvrdené. Väčšina vedeckých štúdií však predpokladá, že sa jedná o "vedľajší efekt" nášho vnímania okolitého sveta.

 

Náš mozog je vybavený kognitívnymi mechanizmami tak, aby dokázal spracovať prejavy sociálneho správania ostatných a dokázal rýchlo čítať výrazy tváre či reč tela. Ak objekt či zviera vykazuje podobné znaky ako človek, máme tendenciu mu ľudské vlastnosti, či podobu priradiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies