VIDEO Islamisti trafili raketou ruský vrtuľník, ktorý pátral po zostrelenej stíhačke

NETKY.SK • 24 November 2015, 23:50 • 2 min
VIDEO Islamisti trafili raketou ruský vrtuľník, ktorý pátral po zostrelenej stíhačke

BEJRÚT - Ruský vrtuľník dnes neďaleko sýrsko-tureckých hraníc núdzovo pristál po tom, čo ho zasiahla raketa vystrelená sýrskymi rebelmi.

slovakia

left justify in out

Posádka stroja pátrala po dvojčlennej posádke predtým zostreleného bojového lietadla Su-24, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

 

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odkázal médiá v tejto veci na rezort obrany. Ruské ministerstvo obrany sa však zatiaľ k tomuto incidentu nevyjadrilo.

 

Zasiahnutý stroj mal podľa spomínanej exilovej organizácie pristáť na území kontrolovanom sýrskymi vládnymi silami v provincii Lázikíjá.

 

Sýrski povstalci zverejnili na webe videozáznam zachytávajúci tento incident.

 

 

Vedenie SOHR s odvolaním sa na informácie svojich zdrojov v Sýrii ďalej uviedlo, že na palube vrtuľníka sa v inkriminovanom čase nachádzalo najmenej desať osôb, ktoré však stihli evakuovať do bezpečia ešte pred druhým zásahom, ktorý stroj na zemi zničil.

 

Turecká stíhačka pri útoku narušila sýrsky vzdušný priestor

 

Turecká stíhačka narušila sýrsky vzdušný priestor, keď dnes zostrelila ruské bojové lietadlo. Vyhlásil to náčelník operačného oddelenia generálneho štábu ruskej armády Sergej Rudskoj, ktorého citovala spravodajská stanica BBC.

 

Generálporučík Rudskoj uviedol, že "budú prijaté opatrenia na posilnenie protivzdušnej obrany" a "akékoľvek ciele predstavujúce pre nás potenciálnu hrozbu budú zničené". Doplnil, že v sýrskej provincii Lázikíjá budú rozmiestnené ďalšie zbrane.

 

Ruské ministerstvo obrany zároveň oznámilo, že zintenzívni operácie v Sýrii a preruší vojenské kontakty s Tureckom.

 

Podľa agentúry TASS Rudskoj k incidentu uviedol, že ruské bojové lietadlo Su-24 nenarušilo turecké hranice.

 

"Potvrdili to údaje sýrskej protivzdušnej obrany. Navyše podľa údajov rádiolokačného prieskumu leteckej základne Humajmím bolo zaznamenané narušenie vzdušného priestoru Sýrie útočiacim lietadlom tureckých vzdušných síl," informoval Rudskoj.

 

Podľa neho nebol zaregistrovaný pokus tureckého lietadla nadviazať rádiový alebo vizuálny kontakt s ruským lietadlom. "Bolo zasiahnuté raketou nad sýrskym územím. Dopadlo na sýrske územie, štyri kilometre od (tureckých) hraníc," dodal.

Ankara tvrdí, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru, pričom ho zostrelila turecká stíhačka F-16.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies