Ruský vicepremiér Rogozin navštívil Podnestersko v rámci osláv Dňa víťazstva

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 15:42 • 2 min
Ruský vicepremiér Rogozin navštívil Podnestersko v rámci osláv Dňa víťazstva

KIŠIŇOV - Podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin dnes počas súkromnej návštevy v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko pri príležitosti tamojších osláv Dňa víťazstva nad fašizmom vyzval na boj proti fašizmu a zároveň vyjadril podporu miestnej vláde samozvanej Podnesterskej moldavskej republiky (PMR).

slovakia

left justify in out

Rogozin podľa agentúry AP približne 2000 účastníkom vojenskej prehliadky v Tiraspole povedal, že mor fašizmu sa čoraz viac šíri, pričom v tejto súvislosti upozornil na krutú smrť zväčša proruských aktivistov v neďalekom východoukrajinskom meste Odesa.
     

"Rusko urobí všetko preto, aby Podnestersko nezostalo izolované," vyhlásil Rogozin.
     

Podnestersko sa už v roku 2006 vyslovilo za pripojenie k Ruskej federácii. Svoju žiadosť o pričlenenie k Rusku zopakoval podnesterský parlament tento rok po prepuknutí politickej krízy na Ukrajine po anektovaní polostrova Krym Ruskom. V regióne je od jednostranného vyhlásenia nezávislosti v 90. rokoch minulého storočia, ktoré však medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo, umiestnených proti vôli Moldavska okolo 1500 príslušníkov ruských ozbrojených síl.
     

Moldavsko žiadalo ruského vicepremiéra, aby svoju cestu do Podnesterska zrušil.
     

"Rusko sa stalo garantom bezpečnosti a v závislosti na vývoji uskutočníme konkrétne kroky v tomto duchu," povedal Rogozin, ktorého citovala podnesterská tlačová agentúra Novosti PMR. Moskva vystupuje ostro proti plánom Moldavska podpísať tento rok s Európskou úniou asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode. EÚ zrušila tento rok vízovú povinnosť pre občanov Moldavska cestujúcich do krajín schengenského priestoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies