SPOLU upozorňuje na nečinnosť rezortu ŽP v kauze Istrochem!

NETKY.SK • 5 Jún 2021, 17:06 • 2 min
SPOLU upozorňuje na nečinnosť rezortu ŽP v kauze Istrochem!

BRATISLAVA - V kauze Istrochem sa za rok nič nezmenilo, ministerstvo životného prostredia nekoná a hodnoty škodlivých látok narástli.

slovakia

left justify in out

Výsledky čerstvých rozborov vody zo studní zasiahnutých ekologickou katastrofou Istrochemu v Bratislave, ktoré si dala spraviť strana Spolu - občianska demokracia (Spolu), priniesli alarmujúce zistenia. V tlačovej správe o tom informoval hovorca strany Matej Bučko.

 

img

 

V júni 2020 odborníčka strany Spolu na životné prostredie Tamara Stohlová odhalila roky utajované informácie o znečistení pesticídmi, arzénom, olovom či PCB látkami v širšom centre Bratislavy. Po roku nečinnosti vlády si strana Spolu nechala opätovne vypracovať rozbory vody.

Stohlová priblížila, že stúpli koncentrácie väčšiny nebezpečných chemikálií vrátane karcinogénnych pesticídov a stúpol aj celkový počet látok, ktoré prekračujú zákonné limity. Alarmujúce je najmä zvýšenie koncentrácie karcinogénneho izoproturónu, ktorý prekračuje limit deväťnásobne alebo chloridazonu. Ten limit prekračuje 122-krát.

 


"Ministerstvo životného prostredia nekoná. Desaťtisíce ľudí v zasiahnutých oblastiach stále žijú v bezprostrednej blízkosti masívneho znečistenia, a to všetko bez informácií, ako si môžu chrániť zdravie," dodala Stohlová.

 

img

 

Tvrdí, že ministerstvo navyše za celý rok neiniciovalo základné administratívne konania, ktoré by umožnili vyčistiť toto územie a zabrániť šíreniu kontaminácie smerom na zásobáreň pitnej vody na Žitnom ostrove.

Rezort životného prostredia sa k veci zatiaľ nevyjadril. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies