Ruský ropný gigant Lukoil chce expandovať do Číny

NETKY.SK • 14 Október 2013, 12:07 • 2 min
Ruský ropný gigant Lukoil chce expandovať do Číny

PEKING - Ruský ropný gigant Lukoil sa snaží expandovať do Číny, preto hľadá v tejto ázijskej krajine partnerské firmy, ktoré by mu pomohli s jeho plánmi. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Federálny riaditeľ Lukoilu Vagit Alekperov agentúre potvrdil, že sa tento týždeň stretne s predstaviteľmi čínskych ropných spoločností na rokovaniach o možnostiach spolupráce. Lukoil už vytvoril spoločné podniky s dvoma najväčšími ropnými firmami v Číne: PetroChina a Sinopec.  Lukoil, druhý najväčší producent ropy v Rusku, chce zvýšiť export ropy aj rafinérskych produktov do Číny a na trhy vo východnej Ázii.

"Naším hlavným cieľom je však zvýšiť export ropy, plynu a ropných produktov do Číny," povedal Alekperov novinárom. Pripustil však, že jeho firma nemá zatiaľ pripravené žiadne detailné plány. Čína je najrýchlejšie expandujúcim energetickým trhom vo svete. Nedávne americké štatistiky odhalili, že v dovoze ropy už predbehla aj USA, ktoré však zvýšili ťažbu na domácich náleziskách, takže nepotrebovali pokryť svoju spotrebu dovozom zo zahraničia.

Aj iné ruské firmy sa čoraz viac zameriavajú na čínsky trh a budujú dva ropovody a plynovod do Číny, ale ďalšie zvýšenie exportu oboch komodít do ázijskej krajiny brzdia spory o ich ceny.

Podľa Alekperova chce Lukoil spolupracovať s čínskymi partnermi aj v zahraničí. Ruská firma hľadá v Pekingu partnera na prieskum a ťažbu na ropných poliach v Iraku, ale zatiaľ bez úspechu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies