Ruský parlament varoval americký Kongres, aby nedal súhlas na útok na Sýriu

NETKY.SK • 11 September 2013, 18:25 • 2 min
Ruský parlament varoval americký Kongres, aby nedal súhlas na útok na Sýriu

MOSKVA - Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, vyzvala dnes americký Kongres, aby neschválil vojenský úder na Sýriu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Takýto útok by prinášal "riziko jadrovej a chemickej kontaminácie", ďalších civilných obetí a humanitárnej katastrofy, varovali ruskí poslanci. Podľa tlačovej agentúry DPA schválilo vyhlásenie 449 zo 450 poslancov. Agentúra Reuters informovala, že bola schválená jednohlasne. "Tí, ktorí sú pripravení vydať príkaz na takýto útok, by mali chápať, že takéto akcie by mohli byť kvalifikované ako veľmi hrubé porušenie medzinárodného práva a ako zločin voči sýrskemu ľudu," uviedli poslanci v právne nezáväznej deklarácii. V narážke na sýrske zásoby chemických zbraní a malý reaktor, obsahujúci rádioaktívny urán, varovali, že útok by "mohol ohroziť jadrovú a chemickú bezpečnosť v regióne".

Uznesenie súčasne vyjadrilo podporu ruskému návrhu umiestniť sýrske chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu ako prvému kroku k mierovému riešeniu konfliktu.

Hlasovaniu Štátnej dumy predchádzala rozprava. Poslanci navrhovali, aby Rusko zvážilo prípadné potrestanie USA, ak by Spojené štáty na Sýriu zaútočili - napríklad formou odstúpenia od Novej zmluvy START o kontrole jadrových zbraní, rozšírením predaja zbraní sýrskemu spojencovi Iránu či obmedzením spolupráce s USA v Afganistane, informovala agentúra Reuters.

V záverečnej deklarácii sa však nič z týchto návrhov neobjavilo. Poslanci povedali, že by tieto opatrenia mohli byť zahrnuté do ďalšej deklarácie, o ktorej sa bude hlasovať až vtedy, ak USA zaútočia na Sýriu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies