Ruský hacker obral USA o miliardu dolárov

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 10:55 • 2 min
Ruský hacker obral USA o miliardu dolárov

WASHINGTON - V Spojených štátoch poslal súd do väzenia dvoch hackerov z Ruska a Alžírska, ktorí vyvinuli a šírili škodlivý softvér SpyEye. Tento program spôsobil finančným inštitúciám a jednotlivom škodu vo výške takmer miliardy dolárov, oznámilo v stredu americké ministerstvo spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Súd v Atlante, metropole štátu Georgia, vymeral 27-ročnému Alexandrovi Paninovi z Ruska - hlavnému autorovi softvéru - deväť a pol roka za mrežami. Rovnako starý Alžírčan Hamza Bendelladž, ktorý softvér šíril, dostal 15 rokov, uviedla agentúra Reuters.

 

Panina, ktorý vystupoval pod krycími menami Harderman a Gribodemon, zatkli v roku 2013 na letisku v Atlante. V januári 2014 sa priznal k 23 bodom obžaloby.

 

Bendelladža, známeho pod prezývkou Bx1, zatkli v januári 2013 v Thajsku a ešte toho roku vydali do USA. V júni 2015 sa takisto priznal k 23 bodom obžaloby.

 

Panin sa pred súdom priznal k vytvoreniu škodlivého softvéru, ktorým bolo možné získať osobné údaje z kreditných kariet a bankových účtov. Podľa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v rokoch 2009-2011 predal program približne 150 klientom z celého sveta za 1000-8500 dolárov. Jeden z Paninových zákazníkov si vďaka programu "privyrobil" 3,2 milióna dolárov.

 

Podľa ministerstva spravodlivosti softvér SpyEye použili kybernetickí zločinci na infikovanie vyše 50 miliónov počítačov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies