Rusko zvažuje finančnú a odbornú pomoc pri likvidácii sýrskych chemických zbraní

NETKY.SK • 13 November 2013, 16:52 • 2 min
Rusko zvažuje finančnú a odbornú pomoc pri likvidácii sýrskych chemických zbraní

MOSKVA - Rusko by mohlo vyčleniť dva milióny dolárov na likvidáciu sýrskeho arzenálu chemických zbraní a je pripravené ponúknuť svojich odborníkov, aby pomohli zavŕšiť túto misiu. Pripustil to dnes v Moskve námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá sa v októbri stala laureátom Nobelovej ceny za mier, zozbierala približne desať miliónov eur na inšpekciu výrobných zariadení a skladov chemických zbraní v Sýrii. Inšpekcia sa uskutočnila na základe rusko-americkej dohody. OPCW však potrebuje viac financií, aby mohla zlikvidovať viac ako 1000 ton chemických zbraní priznaných Sýriou. OPCW a niekoľko štátov ešte stále diskutujú o likvidácii chemických zbraní za hranicami Sýrie, uviedol Gatilov. Dodal, že existuje niekoľko variantov, ale vyhlásil, že je predčasné uvádzať podrobnosti. Poznamenal, že panuje všeobecná zhoda v tom, že "najrozumnejší a najbezpečnejší variant" je práve transport a likvidácia zbraní mimo Sýrie.

Sýrsky prezident Bašár Asad pred časom vyhlásil, že celkové náklady na likvidáciu sýrskeho arzenálu chemických zbraní môžu dosiahnuť miliardu dolárov. Odborníci sa domnievajú, že pravdepodobne pôjde o nižšiu sumu, ale v každom prípade budú potrebné desiatky alebo stovky miliónov dolárov - v závislosti od toho, kde a ako budú chemické zbrane likvidované. Najštedrejším prispievateľom na misiu OPCW a OSN v Sýrii boli Spojené štáty spolu s Britániou, Kanadou, Nemeckom, Holandskom a Švajčiarskom. Washington poskytol šesť miliónov dolárov vo forme zariadenia, školenia a priamej finančnej podpory. Tento objem financií bol rozdelený medzi OPCW a OSN. Británia podporila misiu tromi miliónmi dolárov. Sýria sa podriadila požiadavkám sýrsko-amerického plánu a súhlasila, že zlikviduje celý svoj arzenál chemických zbraní do konca júna 2014. Súhlas s dohodou na poslednú chvíľu zabránil vojenskému úderu, ktorým sa Damasku vyhrážal Washington v odvete za chemický útok z 21. augusta, keď na predmestí Damasku zomreli desiatky ľudí. Vláda v Damasku a Rusko z neho obviňujú povstalcov, zatiaľ čo sýrska opozícia a jej spojenci na Západe sú presvedčené o vine Asadovho režimu.

Podľa dokumentu OPCW, ktorý má Reuters k dispozícii, už Rusko a USA počítajú s tým, že zásoby chemických zbraní sa podarí zo Sýrie vyviezť do konca roku 2013, ale likvidácia sa zavŕši až koncom roku 2014 - o polroka neskôr, ako predpokladá rusko-americký plán. Výkonný výbor OPCW má do 15. novembra potvrdiť detailný plán vývozu a likvidácie sýrskych chemických zbraní. Z dokumentu OPCW vyplýva, že zo Sýrie by mali vyviezť všetok materiál používaný na výrobu chemických zbraní s výnimkou izopropanolu. Ide o jeden z prekurzorov na výrobu sarinu, ktorý musia zlikvidovať na mieste, a to do 1. marca 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies