Rusko žiada prímerie na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 16 August 2014, 14:44 • 2 min
Rusko žiada prímerie na východe Ukrajiny

MOSKVA - Rusko žiada prímerie na východe Ukrajiny, ktoré by umožnilo dodať jeho humanitárnu pomoc do oblasti postihnutej krízou. Bezpečnosť misie pod záštitou Červeného kríža musí byť bezodkladne zaistená, uviedlo dnes podľa agentúry DPA ministerstvo zahraničných vecí v Moskve.

slovakia

left justify in out

Ukrajinská vláda obviňuje Rusko z toho, že priebeh pomocnej akcie narušuje a zdržuje. Približne 280 nákladných vozidiel s 2000 tonami ruskej pomoci stojí od štvrtka pred hranicou krízovej oblasti. Dodávku by mali skontrolovať ukrajinské úrady pred tým, ako ju pod záštitou Červeného kríža distribuujú obyvateľstvu. Časový plán je naďalej nejasný.
      

Ukrajinskí predstavitelia sa obávajú, že humanitárna misia môže byť pre Rusko zámienkou na dodanie vybavenia proruským vzbúrencom. Rusko a Ukrajina však dosiahli dohodu, podľa ktorej budú môcť kamióny vstúpiť na ukrajinské územie v sprievode Červeného kríža, ak ich preveria ukrajinskí pohraničníci a colníci.
      

Zástupca ruského ministerstva pre mimoriadne situácie dnes pre agentúru AP povedal, že dokumenty o náklade odovzdali pracovníkom ukrajinskej pohraničnej a colnej služby, ktorí dorazili do ruského pohraničného mesta Doneck na jeho inšpekciu.
      

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko však novinárom v Kyjeve povedal, že k dnešnému poludniu ukrajinská strana nedostala od Červeného kríža dokumenty o náklade kamiónov.
      

Boje na východe Ukrajiny naďalej pokračovali a podľa Lysenka pri nich za uplynulý deň zahynuli traja ukrajinskí vojaci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies