Rusko zavrelo časť Bieleho mora kvôli rádioaktivite po nevydarenom raketovom teste

NETKY.SK • 8 August 2019, 17:55 • 2 min
Rusko zavrelo časť Bieleho mora kvôli rádioaktivite po nevydarenom raketovom teste

Rusko vo štvrtok uzavrelo Dvinský záliv na juhovýchode Bieleho mora pre plavbu po tom, čo bola v mieste nameraná zvýšená rádioaktivita.

slovakia

left justify in out

Tá je dôsledkom štvrtkového výbuchu reaktívneho motora v skúšobnom areáli námorníctva pri obci Něnoksa neďaleko prístavu Severodvinsk, napísal Interfax. Uzavretie má trvať mesiac.

 

"Na polygóne ministerstva obrany v Archangeľskej oblasti nastal pri skúškach reaktívneho motora na kvapalné palivo výbuch a následne začalo zariadenie horieť," citoval Interfax správu Sergeja Kozuba, zástupcu šéfa námorného prístavu Archangeľsk.

 

Pri explózii zahynuli dvaja ľudia a ďalších šesť bolo zranených, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

 

Nebezpečenstvo vraj nehrozí

 

K úniku škodlivých látok do ovzdušia nedošlo, tvrdí ministerstvo. Úrad starostky Severodvinsk, ktorý leží pri ústí rieky Severná Dvina, oznámil, že v dvestotisícovom meste sa po výbuchu nakrátko zvýšila rádioaktivita, ale vzápätí sa vrátila k normálu.

 

 

V meste je v prevádzke šesť monitorovacích staníc oddelenia, merania sa vykonávajú raz za hodinu a podľa úradov občanom nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

 

Mesto Severodvinsk, uzavreté pre cudzincov, je sídlom veľkých armádnych dokov, v ktorých sa vyrábajú hlavne ponorky pre ruskú armádu.

 

Najznámejšie sú armádne lodenice Sevmaš a Zvjozdočka. Obec Něnoksa, kde malo k výbuchu dôjsť, je od Severodvinsk vzdialená asi 40 kilometrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies