Farmaceutické spoločnosti začali boj s novým variantom Omikron!

NETKY.SK • 27 November 2021, 08:13 • 2 min
Farmaceutické spoločnosti začali boj s novým variantom Omikron!

WASHINGTON - Vzhľadom k tomu, že sa objavil nový variant koronavírusu, farmaceutické spoločnosti nezaháľajú. Moderna v piatok oznámila dobrú správu, vyvíja posilňujúcu tzv. booster dávku vakcíny. Taktiež Pfizer a BioNTech uviedli, že skúmajú omikron, a v prípade potreby môžu svoju vakcínu rýchlo prispôsobiť. Pridali sa aj AstraZeneca a J&J.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Moderna

Spoločnosť Moderna začala vyvíjať posilňujúcu tzv. booster dávku vakcíny proti novoobjavenému koronavírusovému variantu Omikron.

 

img

 

Je to jednou z troch stratégií, ktorými Moderna plánuje čeliť tejto novej potenciálnej hrozbe. Alternatívnou stratégiou je podávať už existujúce vakcíny v silnejších dávkach.

 

"Mutácie variantu Omikron sú znepokojujúce a už niekoľko dní sa snažíme realizovať našu stratégiu proti tomuto variantu čo najrýchlejším tempom," vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Moderna Stephane Bancel.

 

Pfizer a BioNTech

Pfizer a BioNTech uviedli, že skúmajú Omikron, najprv označený ako B.1.1.529, a v prípade potreby môžu svoju vakcínu rýchlo prispôsobiť.

 

img

 

“Chápeme obavy odborníkov a okamžite sme začali vyšetrovanie variantu B.1.1.529,” uviedli spoločnosti. Pfizer a BioNTech uviedli, že ďalšie údaje z laboratórnych testov očakávajú najneskôr do dvoch týždňov. "Tieto údaje poskytnú viac informácií o tom, či by B.1.1.529 mohol byť únikovým variantom, ktorý si môže vyžadovať úpravu našej vakcíny, ak sa variant rozšíri globálne,“ uviedli.

 

img

 

Pfizer a BioNTech uviedli, že môžu prispôsobiť svoju mRNA vakcínu do šiestich týždňov a začať dodávať šarže do 100 dní, ak sa identifikuje únikový variant.

 

J&J

Spoločnosť Johnson & Johnson v piatok uviedla, že už testuje svoju vakcínu proti Omikronu.

„Pozorne sledujeme novovznikajúce kmene vírusu COVID-19 s variáciami v spike proteínu SARS-CoV-2 a už testujeme účinnosť našej vakcíny proti novému a rýchlo sa šíriacemu variantu, ktorý bol prvýkrát zistený v južnej Afrike,“ uviedla J&J. 

 

img

 

AstraZeneca

AstraZeneca uviedla, že tiež skúma variant. Jej očkovacia platforma vyvinutá s Oxfordskou univerzitou umožňuje rýchlu reakciu na nové mutácie, keď sa objavia, uviedla spoločnosť.

„AstraZeneca už tiež vykonáva výskum v lokalitách, kde bol tento variant identifikovaný, konkrétne v Botswane a Eswatini,“ uviedla spoločnosť.

 

img

 

Sila vakcín

Sila vakcín Covid proti infekcii sa časom znížila, hoci sú stále vysoko účinné pri prevencii hospitalizácie a smrti. Štúdia publikovaná tento mesiac v časopise Science zistila, že účinnosť vakcíny Pfizer pri prevencii infekcie klesla od februára do októbra z 86 % na 43 %. V tej istej štúdii klesla účinnosť vakcíny Moderna z 89 % na 58 % a vakcíny J&J z 86 % na 13 %.

 

Možno vás zaujme: V Belgicku potvrdili prvý prípad nového variantu koronavírusu, ktorý sa šíri v Afrike



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona