V Afrike potvrdili nový variant koronavírusu!

NETKY.SK • 25 November 2021, 18:24 • 2 min
V Afrike potvrdili nový variant koronavírusu!

JOHANNESBURG - Vedci sa obávajú, že by nová mutácia koronavírusu mohla unikať imunitnému systému.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vedci varujú pred novým variantom koronavírusu. Kmeň obsahuje mimoriadne vysoký počet mutácií takzvaného spike proteínu a odborníci majú obavy, že by mohol unikať imunitnému systému. Potenciálne tak môže byť zdrojom ďalších vĺn pandémie.

 

Hoci celková krivka nových infekcií v Afrike klesá, v niekoľkých krajinách tohto kontinentu sa šíri štvrtá vlna koronavírusu. Okrem nízkeho percenta zaočkovaných vyvolávajú obavy aj nepotvrdené správy o novom variante koronavírusu, ktorý sa údajne objavil v Juhoafrickej republike (JAR), kde čísla o nákaze pomaly znovu stúpajú.

 

V Afrike je proti koronavírusu kompletne zaočkovaných len 6,6 percenta obyvateľov. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra DPA. 

 

Vedci študujú novú mutáciu

John Nkengasong z Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), patriaceho pod Africkú úniu (AÚ), vo štvrtok zdôraznil, že tieto údaje budú preverené a zhodnotené.

 

"Musíme urobiť viac štúdií, je toho veľa, čo o novom variante koronavírusu nevieme. Musíme sa na tieto údaje pozrieť veľmi dôkladne, až potom vydáme vyhlásenie. Nutným cieľom pre náš kontinent je 70-percentná miera zaočkovanosti obyvateľov," dodal Nkengasong.

 

Počet nových prípadov nákazy v Afrike klesol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 11 percent a počet úmrtí o 15 percentPodľa Afrického CDC zatiaľ v Afrike zdokumentovali celkovo približne 8,6-milióna prípadov nákazy, z ktorých bolo smrteľných vyše 222-tisíc.

 

Cieľ je dosiahnuť 70 percentnú zaočkovanosť

Podľa Nkengasonga počet neoznámených prípadov v Afrike, ktorá má 1,3 miliardy obyvateľov, je pravdepodobne vyšší. Vyjadril sa aj proti povinnému očkovaniu.

 

Očkovanie seniorov a chorých ľudí musí mať prednosť pred posilňujúcimi dávkami vakcín alebo preventívnym očkovaním detí, upozornil. Inak je cieľ zaočkovať 70 percent afrického obyvateľstva do konca budúceho roka ohrozený, vysvetlil.

 

Africké CDC sa pokúša spojiť prostriedky afrických krajín a koordinovať opatrenia v boji proti pandémii. Podľa CDC si zatiaľ Afrika zaobstarala okolo 403-miliónov dávok vakcín, z ktorých bolo podaných 55 percent.

 

Nkengasong pripísal nízku mieru zaočkovanosti okrem iného aj logistickým problémom a vyzval na intenzívnejšie testovanie v jednotlivých krajinách.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies