Rusko vyzvalo EÚ na zrušenie sankcií, sľubuje rovnaký krok

NETKY.SK • 29 November 2014, 16:42 • 2 min
Rusko vyzvalo EÚ na zrušenie sankcií, sľubuje rovnaký krok

MOSKVA - Moskva vyzvala Európsku úniu, aby zrušila svoje protiruské sankcie; na oplátku by mohla zrušiť odvetné sankcie, ktoré zaviedla voči západným štátom.

slovakia

left justify in out

V dnes zverejnenom rozhovore pre agentúru Interfax to povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexej Meškov.
      

EÚ podľa neho odhaduje, že sankcie by jej mohli v tomto roku spôsobiť finančnú stratu vo výške okolo 40 miliárd eur. Na budúci rok by mohla narásť o ďalších desať miliárd eur.
      

Pokles obchodného obratu medzi Ruskom a EÚ dosiahol prvých deviatich mesiacoch tohto roka podľa niektorých odhadov dve až tri percentá, u niektorými krajín ide do desiatok percent, konštatoval ďalej Meškov.
      

Krajiny EÚ si sankciami podľa Meškova "sami strelili do nohy", pretože každý ďalší deň ich platnosti prispieva k zníženiu počtu pracovných miest, poklesu HDP a zvyšuje nezamestnanosť medzi mladými ľuďmi.
      

"Sankcie sú v tomto prípade väčšou záťažou pre európske hospodárstvo, ako pre Rusko: výrobky, ktorých sa sankcie týkajú, sú výrobkami, ktoré boli exportované z EÚ do Ruska," povedal Meškov.
      

Západ uvalil sankcie na Rusko za anexiu ukrajinského polostrova Krym a jeho podporu pre separatistov na východnej Ukrajine. Rusko odpovedalo protiopatreniami v auguste.
      

Európska únia zaviedla dnes sankcie voči ďalším 13 osobám a piatim organizáciám, ktoré sa podieľali na nedávnych voľbách v samozvaných separatistických republikách na východe Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies