Rusko vyhlásilo, že ukrajinská mierová dohoda zakrýva pokus o uchopenie moci

NETKY.SK • 24 Február 2014, 17:17 • 2 min
Rusko vyhlásilo, že ukrajinská mierová dohoda zakrýva pokus o uchopenie moci

MOSKVA - Rusko dnes vyhlásilo, že Západom podporovaná mierová dohoda na Ukrajine sa využíva na uchvátenie moci a že dočasné úrady používajú "teroristické metódy" na potlačenie odporcov v rusky hovoriacich oblastiach Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.
      

Moskva kritizovala podporu Západu pre predčasné prezidentské voľby v májovom termíne, ktoré majú nasledovať po zvrhnutí ukrajinskej hlavy štátu Viktora Janukovyča. Moskva tiež uviedla, že ústavné zmeny a reformy narýchlo schválené ukrajinským parlamentom by mali radšej prejsť rozsiahlou verejnou diskusiou a potom by o nich mali hlasovať občania v celoštátnom referende.
      

"Dohoda z 21. februára, uzavretá s tichým súhlasom jej zahraničných sponzorov, sa využíva jedine ako rúško zakrývajúce pomoc pre scenár násilnej zmeny moci na Ukrajine," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení na svojej webovej stránke.
      

"Udalosti nabrali smer, keď sa využívajú diktátorské a niekedy až teroristické metódy na potlačenie odporcov (zmeny moci) v rôznych oblastiach," napísalo ukrajinské ministerstvo.
      

Rezort diplomacie ďalej uviedol, že treba brať do úvahy aj záujmy a obavy medzi zákonodarcami na Kryme a vo východnej aj južnej časti Ukrajiny. Ministerstvo tak poukázalo na rusky hovoriace regióny, ktoré už tradične dávajú prednosť úzkym vzťahom s Moskvou, a nie so Západom.
      

Ministerstvo takisto napísalo, že postoj "niektorých našich západných partnerov" vychádza "nie z obavy o osud Ukrajiny, ale z jednostranných geopolitických kalkulácií".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies