Proteínová liečba priniesla možný prelom pre pacientov hospitalizovaných s koronavírusom

NETKY.SK • 20 Júl 2020, 15:40 • 2 min
Proteínová liečba priniesla možný prelom pre pacientov hospitalizovaných s koronavírusom

BRATISLAVA - Predbežné výsledky klinických testov naznačujú, že nová liečba ochorenia COVID-19 dramaticky znižuje počet pacientov, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na britskú spoločnosť, ktorá liečbu vyvinula.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Liečba z dielne biotechnologickej firmy Synairgen zo Southamptonu je založená na proteíne známom ako interferón beta, ktorý telo produkuje, keď dostane vírusovú infekciu.

 

Priamo do pľúc
Proteín pacientom s koronavírusom podávajú prostredníctvom nebulizéra, aby ho vdýchli priamo do pľúc s cieľom stimulovať imunitnú reakciu.

Prvotné zistenia pritom naznačujú, že liečba až o 79 % znižuje pravdepodobnosť, že sa u hospitalizovaného pacienta s COVID-19 vyvinie vážna forma ochorenia a bude napríklad potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu.

 


Pacienti mali dva- až trikrát vyššiu pravdepodobnosť, že sa zotavia do stavu, keď ochorenie neobmedzovalo ich každodenné aktivity, tvrdí Synairgen. Testy tiež podľa spoločnosti medzi liečenými pacientmi naznačili "veľmi výraznú" redukciu dýchavičnosti. Priemerný čas, ktorý pacienti strávili v nemocnici, sa tiež údajne znížil o tretinu - z priemerne deviatich dní na šesť.

 

101 dobrovoľníkov
Na dvojito zaslepenej štúdii sa zúčastnilo 101 dobrovoľníkov, ktorých prijali na liečbu ochorenia COVID-19 do deviatich britských nemocníc. Polovici z nich podávali nový liek a polovica dostávala placebo.

 


BBC však upozorňuje, že výsledky štúdie ešte nepublikovali v recenzovanom odbornom časopise ani nezverejnili kompletné dáta, takže nedokážu potvrdiť, či sú tvrdenia spoločnosti pravdivé.

"Nemohli sme očakávať omnoho lepšie výsledky, ako tieto," povedal pre BBC generálny riaditeľ Synairgen Richard Marsden s tým, že podľa neho priniesli "významný prelom v liečbe hospitalizovaných pacientov s COVID-19".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies