Slovensko tlmočilo Rusku ostrý protest!

NETKY.SK • 24 Február 2022, 13:20 • 2 min
Slovensko tlmočilo Rusku ostrý protest!

BRATISLAVA - Oznámil to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok s tým, že si ráno predvolali ruského veľvyslanca Igora Bratčikova, ktorému takéto stanovisko SR oznámili. Útok považuje rezort diplomacie za nevyprovokovaný, neopodstatnený a neoprávnený.

slovakia

left justify in out

„Ministerstvo dôrazne požiadalo o okamžité zastavenie vojenských aktivít Ruskej federácie na Ukrajine a stiahnutie všetkých vojsk Ruskej federácie z celého územia Ukrajiny vrátane územia samozvaných separatistických území Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré sú naďalej územím Ukrajiny," zdôraznil rezort diplomacie.

 

img

 

Minister potvrdil, že sa zvažuje aj vyhostenie ruského veľvyslanca, pred rokovaním v Bruseli však o tom zatiaľ bližšie hovoriť nechcel. „Dnes nie je hraníc, nemôžeme byť zhovievaví. Novodobá história taký zásah nepozná," vyhlásil Korčok. K situácii sa podľa neho treba jasne vyjadriť a povedať "rezolútne nie". Nastolenie mieru v 21. storočí je podľa neho nevyhnutnosťou.

 

Ministerstvo opätovne pripomenulo, že Ruská federácia v konečnom dôsledku ponesie za hrubé použitie sily a za vzniknutú situáciu vážne dôsledky. Vyzvalo, aby Ruská federácia rešpektovala humanitárne právo a umožnila humanitárny prístup všetkým ľuďom v núdzi.

 

Rezort diplomacie zároveň odsúdil ozbrojený útok ozbrojených síl Ruskej federácie voči Ukrajine ako hrubé porušenie medzinárodného práva a suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Podotkol, že ide nielen o najzávažnejšie porušenie medzinárodného práva, ale aj viacerých medzinárodných dokumentov, ktorých signatárom je aj Ruská federácia. Ministerstvo v tejto súvislosti vyjadrilo hlboké sklamanie z krokov krajiny, ktorá má ako zakladajúci člen Organizácie Spojených národov, a navyše aktuálne predsednícka krajina Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov osobitnú zodpovednosť za stabilitu a mier vo svete.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Rusko útočí na Ukrajinu! Ukrajina hlási obete a prerušenie diplomatických stykov s Ruskom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies