Rusko vyhlásilo nábor na kozmonautov, poletia na Mesiac

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 15:34 • 2 min
Rusko vyhlásilo nábor na kozmonautov, poletia na Mesiac

Moskva – Ruská kozmická agentúra dnes vyhlásila nábor nových kozmonautov, ktorí by leteli na Mesiac.

slovakia

left justify in out

Oznámil dnes na tlačovej konferencii námestník šéfa Roskosmosu Alexander Ivanov. Do konca roka by chceli mať vybraních šesť až osem členov nového tímu.

 

Na novej kozmickej lodi Federacija by mali poletieť k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a na Mesiac. Vybraní kandidáti by tým pádom boli prvými Rusmi, ktorí sa prejdú po Mesiaci.

 

Ivanov uviedol základné požiadavky, ktoré by uchádzači mali spĺňať na to, aby prešli vstupným pohovorom. Záujemci by mali mať viac ako 35 rokov, skúsenosť v leteckom alebo kozmickom priemysle je veľkou výhodou, komunikatívna znalosť angličtiny je povinná a pohlavie či národnosť nerozhoduje.

 

Momentálny kozmický tím tvorí tridsať Rusov, polovica z nich má už skúsenosti s letom do vesmíru. Súčasťou tohto početného tímu profesionálov je aj špička medzi kozmonavtami Gennadij Padalka, ktorý má momentálne na svojom konte 878 dní strávených vo vesmíre.

 

Prvý verejný nábor kozmonautov otvorili v roku 2012, kedy sa mohol uchádzať aj takí, ktorí nikdy nepracovali v danom odvetví. Kozmická loď Federacija je budúcnosť medzi loďami, ktorou by chceli nahradiť staršie lode Sojuz a Progress.

 

S vývojom Federacije začali v roku 2009, prvý bezpilotný štart plánujú v roku 2019 z nového kozmodrómu Vostočnyj. Nosná raketa Angara bude v budúcnosti prepravovať posádku na obežnú dráhu Zeme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies