AKTUALIZÁCIA: Dočasným policajným prezidentom bude Štefan Hamran

NETKY.SK • 9 September 2021, 11:23 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Dočasným policajným prezidentom bude Štefan Hamran

BRATISLAVA - Minister vnútra Roman Mikulec informoval o dočasnom policajnom prezidentovi. Štefan Hamran nastúpi do funkcie 16. septembra.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 9. septembra 15:00

 

Štefan Hamran nastúpi do funkcie 16. septembra. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec. „Pre mňa je dôležité, aby bola jeho nástupom zachovaná kontinuita.“ 

 

Poukázal na pripravovanú reformu polície, tiež úlohy v súvislosti s materiálno-technickým zabezpečením Policajného zboru. Priblížil, že pri výbere sa rozhodoval z piatich mien.

Hamran poďakoval ministrovi za prejavenú dôveru. „Budem sa snažiť do bodky naplniť všetky jeho očakávania vo vzťahu k tejto funkcii.“ 

 

Hamran šéfuje aj útvaru osobitného určenia. V minulosti sa uchádzal o funkciu šéfa polície. Riadne výberové konanie na nového policajného prezidenta má byť vyhlásené do 30 dní od zániku funkcie. Mikulec zdôraznil, že sa budú snažiť nové pravidlá voľby policajného prezidenta čo najskôr dostať do legislatívneho procesu. „Tak, aby sme podľa toho mohli fungovať.“ 

 

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po tom, ako sa funkcie vzdal k 15. septembru Peter Kovařík. Od septembra 2020 viedol zbor na základe dočasného poverenia, koncom januára ho vymenovali do funkcie po absolvovaní výberového konania. Obvinenie Kovaříka za zmarenie zásahu proti obvineným Matejovi Zemanovi a Petrovi Petrovovi nechcel Hamran komentovať.

 

„Neviem presne, aké informácie boli v ten deň poskytnuté pánovi Kovaříkovi, keď sa pod tlakom v priebehu niekoľkých minút musel rozhodnúť. Je to veľmi náročné.“  Podľa Mikulca vo všeobecnosti platí úzus nechať zásah dokončiť.

 

Policajného prezidenta podľa platného zákona vymenúva minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie trvá štyri roky.

Súčasný spôsob voľby policajného prezidenta, ktorý presadila bývalá ministerka vnútra za Smer-SD Denisa Saková, kritizujú viacerí koaliční poslanci. Zámer zmeniť výber šéfa polície obsahuje aj programové vyhlásenie vlády. Posilniť by sa mal vplyv ministra vnútra.

 

Neštandardné poverenie?

 

Štefan Hamran, ktorého minister vnútra Roman Mikulec poveril riadením Policajného zboru, je neštandardný výber. Uviedol to poslanec Národnej rady SR Peter Pčolinský. Rozhodnutie ministra vnútra však akceptuje.

 

"Tento výber je dosť neštandardný v zmysle interných predpisov. Pri neprítomnosti policajného prezidenta by ho mal zastupovať jeden z viceprezidentov. Pán Hamran nie je viceprezident, ale je to rozhodnutie ministra vnútra." 

 

Hamran kandidoval na policajného prezidenta spolu s Petrom Kovaříkom. Pčolinský vtedy za neho nehlasoval, pretože ho na vypočúvaní nepresvedčil. Na túto pozíciu by Pčolinský hľadal človeka so širokými manažérskymi a komunikačnými zručnosťami. "Hamran je človek, ktorý dlhé roky riadi, ľudovo povedané, kukláčov, čiže na tú funkciu sa treba pozerať komplexnejšie." 

 

Kandidát na policajného prezidenta nemôže byť úzko špecializovaný

 

Kandidát na policajného prezidenta nemôže byť úzko špecializovaný ako Štefan Hamran, ktorého minister vnútra Roman Mikulec poveril riadením polície. Na tlačovej konferencii to uviedla nezaradená poslankyňa parlamentu Denisa Saková.

 

Policajným prezidentom by podľa Sakovej mal byť človek, ktorý má prirodzený rešpekt a nepotrebuje si ho budovať svojím neprístupným správaním. Mal by tiež mať širokospektrálne skúsenosti v práci polície, pretože Policajný zbor je rôznorodý a úlohy, ktoré plní, sú veľké.

 

"Hamran sa za svoju profesionálnu kariéru venoval zásahovému komandu. Očakávala by som, že policajný prezident prejde jednotlivými útvarmi Policajného zboru, aby poznal činnosti, ktoré vykonávajú, a rozumel tým ľuďom." 

 

Podotkla, že s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským riešili viaceré sťažnosti na Hamrana od zásahového tímu. Pripomenula, že Hamran kandidoval za policajného prezidenta spolu s odstupujúcim šéfom polície Petrom Kovaříkom. Hamran vtedy nezískal ani hlasy koalície a neposunul sa tak do ďalšieho kola, aby ho mohol minister vymenovať.

 

Pôvodná správa

Dočasným policajným prezidentom bude Štefan Hamran. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies