Rusko varuje pred reexportom plynu na Ukrajinu

NETKY.SK • 26 September 2014, 11:10 • 2 min
Rusko varuje pred reexportom plynu na Ukrajinu

BERLÍN - Ruský minister energetiky Alexander Novak sa vyjadril, že európske krajiny nemôžu reexportovať ruský plyn na Ukrajinu vzhľadom na obsah kontraktov.

slovakia

left justify in out

Naznačil pritom, že tí, ktorí plyn reexportujú, by mohli čeliť obmedzeniu dodávok. V rozhovore pre piatkové vydanie nemeckého denníka Handelsblatt Novak uviedol, že reexport je neprijateľný. Ruský minister tak zmenil svoj postoj, ktorý zaujal minulý týždeň v rozhovore pre rakúsky denník Die Presse. 

 

"Podpísané kontrakty neobsahujú nijaké ustanovenie o reexporte," povedal Novak pre nemecký denník. "Dúfame, že naši európski partneri rešpektujú minulé dohody. Je to jediný spôsob ako garantovať neprerušené dodávky," dodal. V rozhovore pre rakúsky Die Presse však 18. septembra Novak uviedol, že Rusko neobmedzí export plynu do Európy počas tejto zimy s cieľom zabrániť jeho reexportu na Ukrajinu. 

 

Európska komisia (EK) si želá dočasné riešenie sporu o plyn medzi Ruskom a Ukrajinou. Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger dúfa, že sa dosiahne dohoda o dodávkach na obdobie do apríla budúceho roka, aby sa pokryl hlavný dopyt počas zimnej sezóny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies