Rusko sa nevzdáva snáh o riešenie konfliktu v Sýrii, ale s náletmi neprestane

NETKY.SK • 5 Február 2016, 12:36 • 2 min
Rusko sa nevzdáva snáh o riešenie konfliktu v Sýrii, ale s náletmi neprestane

MOSKVA - Rusko sa nevzdáva snáh o diplomatické alebo politické urovnanie konfliktu v Sýrii, ubezpečil dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Komentoval tým výroky viacerých západných politikov tvrdiacich, že poskytovaním vojenskej pomoci vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada Moskva znemožňuje urovnanie občianskej vojny mierovými prostriedkami.

slovakia

left justify in out

"My tento názor nepovažujeme za správny a nemôžeme s ním súhlasiť," vyhlásil Peskov. Zdôraznil, že Rusko v rámci snáh medzinárodného spoločenstva dôsledne vyvíja úsilie na vyriešenie situácie v Sýrii mierovými a politickými prostriedkami. "Paralelne s tým Rusko poskytuje podporu legitímnemu vedeniu Sýrskej arabskej republiky v jeho boji s terorizmom a teroristickými zoskupeniami," dodal Peskov.

 

Podľa jeho slov si je Rusko vedomé, že rokovací proces o obnovení mieru v Sýrii nebude jednoduchý ani rýchly. "Dúfame však, že bude pokračovať," uviedol hovorca.

 

Ruské nálety v Sýrii dnes najnovšie kritizoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sa v holandskom Amsterdame stretol s ministrami obrany EÚ.

 

Podľa agentúry Reuters poukázal na to, že nálety ruských lietadiel, ktoré sa zameriavajú väčšinou na pozície opozičných povstalcov, podkopávajú snahy o nájdenie politického riešenia konfliktu v Sýrii.

 

Upozornil tiež, že nárast ruských vojenských aktivít v Sýrii vedie aj k rastúcemu počtu prípadov narušenia vzdušného priestoru Turecka. Podľa neho sa tým vytvára riziko zvyšovania napätia, "čo je výzva pre Severoatlantickú alianciu, pretože (Rusi tým) narušujú vzdušný priestor NATO".

 

Vlani 24. novembra turecká stíhačka zostrelila ruský bombardér, ktorý podľa Ankary počas letu nad Sýriou vstúpil do tureckého vzdušného priestoru. Bol to prvý prípad za viac než pol storočia, keď nejaký členský štát NATO zostrelil ruské lietadlo.

 

K narušeniu tureckého vzdušného priestoru ruským lietadlom došlo aj pred týždňom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Moskvu varoval, že bude musieť "znášať následky", ak jej lietadlá budú naďalej prenikať za turecké hranice.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies