Rusko považuje aktivity NATO na Ukrajine za provokáciu, sťahovanie vojsk zatiaľ Moskva neplánuje

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 06:01 • 2 min
Rusko považuje aktivity NATO na Ukrajine za provokáciu, sťahovanie vojsk zatiaľ Moskva neplánuje

MOSKVA - Masívne zhromažďovanie ruských vojsk na západe Ruska je podľa tamojšieho ministra obrany Sergeja Šojgu súčasťou cvičení na pripravenosť voči hrozbám z Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

slovakia

left justify in out

Sergej Šojgu povedal, že manévre, ktoré znepokojili susednú Ukrajinu a vyžiadali si varovania od NATO, budú trvať ďalšie dva týždne. Šéf rezortu obrany to povedal po stretnutí s poprednými predstaviteľmi ozbrojených síl.

 

Provokácie NATO
Šojgu uviedol, že súčasné cvičenia sú reakciou na pretrvávajúce úsilie Spojených štátov a ich spojencov v NATO o posilnenie síl blízko ruských hraníc.

 

Za posledné tri týždne preto v rámci „odpovede na vojenské aktivity aliancie ohrozujúce Rusko“ ruské ozbrojené sily vyslali na západ dve vojská a tri vzdušné formácie. „Vojaci ukázali svoju plnú pripravenosť splniť úlohy na zabezpečenie bezpečnosti krajiny,“ povedal.

 

Prečítajte si tiež: Ukrajina požiadala v Bruseli, aby zakročili proti Rusku

 

Biden vyzval na deeskaláciu napätia
Spojené štáty a ich spojenci vyjadrili znepokojenie nad zhromažďovaním sa vojakov pozdĺž hranice s Ukrajinou a čoraz početnejšie porušenia prímeria na východe Ukrajiny, kde sú ruskí separatisti a ukrajinské sily v konflikte od anexie Krymu Moskvou v roku 2014.

 

Americký prezident Joe Biden podľa Bieleho domu vyzval v utorok v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na deeskaláciu napätia.

 

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken a generálny tajomník NATO vyjadrili silnú podporu Ukrajine a varovali Rusko pred budovaním vojenskej prítomnosti pri hraniciach.

 

Prítomnosť amerických vojenských lodí
V tomto napätom čase tiež USA upozornili Turecko, že ich dve vojnové lode priplávajú 14. a 15. apríla do Čierneho mora a zostanú tam do 4. a 5. mája.

 

Lode amerického námorníctva robia takéto návštevy v Čiernom mori v ostatných rokoch pravidelne, čo sa stretáva s negatívnym postojom Moskvy.

 

Aj teraz námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov odsúdil príchod lodí ako otvorenú provokáciu a dodal, že „americké lode nemajú absolútne čo robiť pri našich brehoch“.

 

Zároveň varoval USA pred rizikom rôznych incidentov a že by sa „pre svoj vlastný prospech mali držať ďalej od Krymu a nášho čiernomorského pobrežia“.

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovensko eviduje výrazné zvýšenie príslušníkov ruskej armády na ukrajinskej hranici



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies