OSN žiada Britániu, aby sa vzdala Čagoských ostrovov

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 07:09 • 2 min
OSN žiada Britániu, aby sa vzdala Čagoských ostrovov

NEW YORK - Organizácia Spojených národov (OSN) žiada Veľkú Britániu, aby Čagoské ostrovy ostrovy vrátila Mauríciu.

slovakia

left justify in out

Valné zhromaždenie OSN sa prostredníctvom rezolúcie zhodlo na tom, že Veľká Británia by mala Čagorské ostrovy nachádzajúce sa v Indickom oceáne vrátiť Mauríciu. Pre Britániu to je značný diplomatický úder. Za rezolúciu vyslovilo 116 krajín, proti bolo šesť a ďalších 56, vrátane Francúzska a Nemecka sa hlasovania zdržalo.

 

img

 

Územie spomínaných ostrovov je pre Britániu strategické, preto sa vyjadrila, že ich Mauríciu prinavráti vtedy, keď ich už nebudú potrebovať kvôli obrane. Maurícius však tvrdí, že v roku 1965 sa ich musel nedobrovoľne vzdať v prospech Británie výmenou za svoju nezávislosť. Maurícius teda ostrovy odovzdal a Briti odtiaľ následne vysťahovali všetko pôvodné obyvateľstvo, aby tu mohli zriadiť svoju vojenskú základňu. O tú sa momentálne delia s USA.

 

Už pred niekoľkými mesiacmi odporučil Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu Británii, aby opustila tieto ostrovy "tak rýchlo, ako je to len možné". Najnovšia rezolúcia žiada, aby Británia "stiahla svoju koloniálnu administratívu" z Čagoských ostrovov do šiestich mesiacov a umožnila Mauríciu dokončiť "dekolonizáciu" ich územia. To ale Briti odmietajú urobiť, pretože ani jeden zo spomínaných dokumentov nie je právne záväzný.

 

img

 

Mauricijský premiér Pravid Kumar Jug-Nauth sa na margo obsadenia ostrovov Britmi vyjadril, že išlo o čin, ktorý možno považovať za  zločin proti ľudskosti. Britská veľvyslankyňa pri OSN Karen Pierceová však tvrdí, že ide o hrubé prevracanie faktov. Maurícius vraj výmenou za ostrovy získal rôzne výhody.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona