Rusko popiera správy o ukrajinskom prielome pri Bachmute

NETKY.SK • 12 Máj 2023, 11:00 • 2 min
Rusko popiera správy o ukrajinskom prielome pri Bachmute

MOSKVA -

slovakia

left justify in out

Rusko v noci na piatok poprelo tvrdenia proruských blogerov a šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, podľa ktorých ukrajinské jednotky dosiahli prielom v bojoch o východoukrajinské mesto Bachmut. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

 

Vysokopostavený zdroj z prostredia ukrajinských ozbrojených síl tento týždeň uviedol, že ruské jednotky sa z niektorých oblastí okolo Bachmutu stiahli po protiútokoch Kyjeva. Prigožin, ktorého jednotky sú v prvej línii bojov o Bachmut, pred troma dňami vyhlásil, že ukrajinské jednotky tam v niektorých lokalitách úspešne postupujú. "Individuálne vyhlásenia na Telegrame o 'prielome' v niektorých častiach frontovej línie nezodpovedajú realite," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

 

img

Ukrajinskí vojaci z 251. battalionu prechádzajúci zničeným mestom Bakhmut.

 

Bachmut, v ktorom pred vojnou žilo zhruba 70.000 ľudí, je po mesiacoch ťažkých bojov z veľkej časti zničený. Ruské jednotky tvrdia, že sa im podarilo obsadiť už takmer 80 percent mesta, pripomína AFP. Ruské ministerstvo obrany ďalej uviedlo, že vo štvrtok bolo odrazených niekoľko ukrajinských útokov, pričom boje s nasadením delostrelectva i letectva pokračovali v okolí Malynivky v Donbase.

 

Ministerstvo správy o údajnom stiahnutí sa ruských jednotiek z pozícií blízko Bachmutu nekomentovalo, dodalo však, že Rusi "pokračujú v oslobodzovaní západných častí" mesta. "Všeobecná situácia v zóne špeciálnej vojenskej operácie je pod kontrolou," tvrdilo ministerstvo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že začiatok plánovanej veľkej ukrajinskej protiofenzívy si vyžaduje viac času. "Mentálne sme pripravení.... Ale vybavenie... všetko ešte nedorazilo," povedal Zelenskyj v rozhovore pre BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies