Rusko označilo stanice Slobodná Európa a Hlas Ameriky za zahraničných agentov

NETKY.SK • 5 December 2017, 10:56 • 2 min
Rusko označilo stanice Slobodná Európa a Hlas Ameriky za zahraničných agentov

MOSKVA - Na základe analogického zákona, aký platí v USA, oficiálne označilo ruské ministerstvo spravodlivosti za "zahraničných agentov" rozhlasové stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) a Hlas Ameriky (VOA).

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal nový zákon o médiách 25. novembra. Ruskí predstavitelia tvrdia, že ide o symetrickú reakciu, ktorá nasledovala po tom, ako bola ruská, štátom podporovaná medzinárodná televízna stanica RT (predtým známa ako Russia Today) nútená zaregistrovať svoju americkú prevádzku na základe zákona o registrácii zahraničných agentov (FARA). 

 

Na základe tohto zákona z roku 1938 sú entity zastupujúce politické záujmy cudzích mocností povinné v USA zverejňovať informácie o svojich vzťahoch k vládam cudzích štátov, ako aj s nimi súvisiacich aktivitách či finančných prostriedkoch. Americké úrady obviňujú RT zo šírenia propagandy, Moskva to však označila za "neakceptovateľný" tlak USA na ruské médiá.

 

Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda a Hlas Ameriky sú podporované vládou USA a ich mottom je "slobodné šírenie informácií v neslobodných spoločnostiach".

 

Za "napĺňajúce úlohu zahraničných agentov" vyhlásilo ministerstvo aj sedem ďalších amerických médií. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v pondelok uviedla, že médiá označené za zahraničných agentov nebudú zbavené svojej akreditácie pri tomto vládnom rezorte, pričom budú môcť "v Rusku pokojne a bez prekážok pokračovať vo svojej novinárskej činnosti".

 

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) odsúdila ruskú legislatívu o zahraničných agentoch ako útok na slobodu médií. Podľa nej ide o zákon, ktorý je "selektívny a politicky vymáhateľný", pričom môže slúžiť na "umlčiavanie hlasov, ktoré by podľa Moskvy nemal ruský ľud počuť", ako uviedla samotná Slobodná Európa.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies