Skenovacie auto bude v uliciach kontrolovať zaplatené parkovné aj iné priestupky

NETKY.SK • 19 Máj 2022, 12:25 • 2 min
Skenovacie auto bude v uliciach kontrolovať zaplatené parkovné aj iné priestupky

TRNAVA – Mestská polícia (MP) v Trnave predstavila skenovacie auto, vybavené ôsmimi kamerami, ktoré bude kontrolovať parkovanie v zónach s regulovaným parkovaním.

slovakia

left justify in out

Vozidlo má za sebou podľa náčelníka Ivana Ranušu testovaciu fázu, technológia umožní skenovať a porovnávať evidenčné čísla parkujúcich vozidiel s databázou uhradeného parkovného. Ako uviedol Ranuša, v Trnave je možné uhradiť parkovné štyrmi spôsobmi – prostredníctvom parkovacích kariet, cez SMS, parkovacie automaty a tiež cez aplikáciu.

 

„Údaje sa sústredia v informačnom systéme, naše vozidlo sa s ním dokáže spojiť online a vyhodnotiť, či majú autá stojace v zónach s regulovaným státím zaplatené parkovné,“ uviedol. MP bude zatiaľ takto kontrolovať iba tie lokality, kde je už regulované státie zavedené, rozširovať pôsobenie skenovacieho auta bude v súlade s rozširovaním takéhoto druhu parkovania. Výhodou vozidla je, že kontrolu dokáže vykonávať aj v pomerne vysokej rýchlosti.

 

img

 

Ako uviedol náčelník MP, auto značky Hyunday s hybridným pohonom, ktoré mesto zakúpilo za viac ako 82 000 eur, pričom 58 800 eur je hodnota technológie, dokáže kontrolovať aj iné priestupky v statickej doprave. „Napríklad zákazy zastavenia, zákazy státia. V tomto štádiu tieto možnosti využívať nebudeme,“ doplnil. K plnej efektivite vozidla je možné pristúpiť podľa Ranušových slov až vtedy, keď budú vymenené všetky parkovacie automaty v meste.

 

„V Trnave sú ešte stále aj automaty, ktoré vydávajú papierové lístky. Dúfali sme, že v tomto čase bude už táto téma uzavretá, rieši sa to od jesene minulého roka. Mesto odstúpilo od zmluvy s dodávateľom, ktorý mal nové automaty inštalovať,“ informoval.

 

img

 

To znamená, že ak skenovacie vozidlo zaznamená zaplatené parkovanie cez lístok ako neuhradené, bude na príslušníkoch MP, aby vec osobne na mieste skontrolovali. Rovnako sa to týka parkovania osôb s preukazom ťažko zdravotne postihnutého. Ranuša nevylúčil, že v nasledujúcom období príde potreba kúpy aj ďalšieho skenovacieho vozidla, bude sa to podľa jeho slov odvíjať od dynamiky rozvoja regulácie statickej dopravy v Trnave.

 

Možno vás zaujme: Poslanci národnej rady zaradili do programu aj protiinflačnú pomoc a zdanenie príjmov z ropy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies