Na poľských bitúnkoch dôjde k zmene, aby sa škandál viac neopakoval

NETKY.SK • 5 Február 2019, 14:41 • 2 min
Na poľských bitúnkoch dôjde k zmene, aby sa škandál viac neopakoval

PRAHA - Poľsko pod tlakom krajín Európskej únie bude musieť do konca marca upraviť zákony, ktoré stanovujú pravidlá porážok. Prevádzku na bitúnkoch budú nepretržite sledovať kamery. Nebude už viac možné, aby dozor na nich mal súkromný veterinár.

slovakia

left justify in out

S povinnými kamerami na bitúnkoch v Poľsku skončí prax, keď štátni veterinárni inšpektori mohli delegovať dozor na bitúnkoch na súkromných veterinárov.

 

img

 

Opatrenia Poľsko prijíma v dôsledku aféry, ktorá prepukla pred týždňom, a ktorú vyvolala reportáž televíznej stanice TVN24. Reportér v úlohe mäsiara popísal šokujúcu prax menších bitúnkov na východe Poľska, kde dochádzalo k porážkam kráv, ktoré sa neudržali ani na nohách. Mäsiari zo zabitých kusov odrezávali zapáchajúce zhnité mäso. Na mieste navyše neboli vôbec veterinári.

 

 

Kauza otriasla celou Európskou úniou. Európska komisia dokonca tento týždeň poslala do krajiny vyšetrovateľov, ktorí na mieste zisťujú praktiky tamojších bitúnkov.

 

"Kým budú prijaté všetky potrebné opatrenia, bude pretrvávať naša nedôvera vo funkčnosť poľského systému. Ministra Ardanowského som ubezpečil, že nechcem nijakú obchodnú vojnu, ale pre mňa je najdôležitejšia ochrana našich spotrebiteľov," uviedol minister Toman.

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona