Rusko nečaká, že spor s Ukrajinou povedie k prerušeniu dodávok plynu do Európy

NETKY.SK • 25 Február 2015, 14:49 • 2 min
Rusko nečaká, že spor s Ukrajinou povedie k prerušeniu dodávok plynu do Európy

MOSKVA - Rusko neočakáva, že jeho spor s Ukrajinou o platby za plyn povedie k prerušeniu dodávok do Európy. Moskva predpokladá, že Kyjev jej už onedlho zaplatí vopred za ďalšie dodávky. Vyhlásil to dnes ruský minister energetiky Alexander Novak, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Obe susedné krajiny sa sporia o dodávky, platby a cenu plynu už rok. A ozbrojený konflikt medzi ukrajinskou armádou a separatistami na východe Ukrajiny, ktorých Rusko podporuje, napäté vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom ešte zhoršil.

 

"Počítame s tým, že novú platbu vopred za dodávky plynu dostaneme načas.... Nemalo by preto dôjsť k prerušeniu dodávok plynu európskym zákazníkom," uviedol Novak.

 

Šéf ruského energetického koncernu Gazprom Alexej Miller v liste ukrajinskej štátnej energetickej firme Naftogaz upozornil, že Kyjev má už len tri dni na zaplatenie nových dodávok plynu z Ruska.

 

Agentúra Interfax s odvolaním sa na Millera napísala, že ak Kyjev nezaplatí, Rusko zastaví vývoz plynu na Ukrajinu.

 

Rusko aj vlani v júni prestalo dodávať plyn na Ukrajinu. Dôvodom boli dlhy za predchádzajúce dodávky. Európska únia po zdĺhavých rokovaniach sprostredkovala dočasnú dohodu medzi Kyjevom a Moskvou o obnovení dodávok počas zimy, dohoda vyprší 31. marca 2015. Kyjev však musí platiť za plyn vopred.

 

Gazprom v utorok (24.2.) pohrozil Ukrajine, že ak mu nepošle peniaze, v priebehu pár dní jej zastaví dodávky plynu, ale Európy sa to vraj nedotkne. Hovorca Gazpromu neskôr na otázky novinárov povedal, že žiadne podobné rozhodnutie zatiaľ nepadlo.

 

Naftogaz zase obvinil Gazprom, že mu dodal menej ako polovicu z predplatených dvojdňových dodávok na nedeľu a pondelok (22. a 23.2). Moskva totiž časť z tohto plynu pre Ukrajinu poslala na územie, ktoré majú pod kontrolou separatisti.

 

Naftogaz tvrdí, že Gazprom porušil dohodu. Hovorca ruského koncernu zase argumentoval, že plyn separatistom dodali na základe kontraktu s Naftogazom.

 

Európa odoberá z Ruska približne 147 miliárd kubických metrov plynu ročne, čo je zhruba tretina jej celkovej spotreby, pričom 40 % z týchto dodávok smeruje cez ukrajinskú vetvu plynovodu.

Ruský minister Novak dodal, že je v pravidelnom telefonickom kontakte s európskymi a ukrajinskými zástupcami energetického sektora.

 

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie zodpovedný za vznik a rozbeh európskej energetickej únie, začiatkom februára povedal, že Brusel sa snaží presvedčiť Moskvu, aby začala nové rokovania s Kyjevom o cene za plyn. Novak ale podmienil ich začiatok vyrovnaním všetkých ukrajinských dlhov za minulé dodávky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies