Rusko narovinu o vypuknutí globálnej potravinovej krízy

NETKY.SK • 2 November 2021, 11:50 • 2 min
Rusko narovinu o vypuknutí globálnej potravinovej krízy

MOSKVA – Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev uviedol, že vo svete sa začína potravinová kríza a nikto nemôže poskytnúť presné prognózy na prekonanie recesie v globálnej ekonomike.

slovakia

left justify in out

„Je zrejmé, že svet čelí potravinovej kríze. Ceny potravín rastú všade, zrýchľuje sa potravinová inflácia,“ uviedol v článku, uverejnenom v ruských novinách, Medvedev.

 

img

 

Poznamenal, že to, čo sa teraz deje vo svetovej ekonomike, možno opísať jedným slovom – recesia, ktorá je oveľa závažnejšia ako obdobie finančnej krízy v rokoch 2008-2009.

 

Prečítajte si: Vážna situácia na ukrajinských hraniciach! Rusko opäť zhromažďuje vojakov a vojenskú techniku

 

Vo všeobecnosti podľa Medvedeva kríza zasiahla rozvinuté krajiny s vyššou mierou globalizácie, no zároveň vyspelejšie ekonomiky preukazujú schopnosť urýchliť obnovu.

 

Väčšina vyspelých krajín tak podľa prognózy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj do konca roku 2022 plne obnoví predkrízovú úroveň (v HDP na obyvateľa). „Niektoré rozvojové krajiny sa budú môcť vrátiť k predpandemickým ukazovateľom najskôr v roku 2024,“ uviedol podpredseda Bezpečnostnej rady.

  

Podľa jeho slov si prekonanie dôsledkov globálnej recesie vyžaduje účinnú politiku zameranú na ďalšie oživenie ekonomiky a udržanie cenovej stability.

 

 

img

 

„Vysoká úroveň dlhu v niektorých krajinách a bezprecedentná miera inflácie sa už stali novými výzvami na ceste k týmto cieľom. Veľa bude závisieť aj od tempa obnovy obratu zahraničného obchodu, najmä z hľadiska export-import služieb. Teraz nikto nemôže poskytnúť presné predpovede,“ zdôraznil Medvedev.

 

Možno vás zaujme: Viac než polovica Afgancov čelí akútnemu nedostatku potravín!

 

Upozornil, že na situáciu v globálnej ekonomike vplýva množstvo neekonomických faktorov: miera zaočkovanosti obyvateľstva, hrozba vzniku nových, nebezpečnejších kmeňov koronavírusu.

 

img

 

„A najsilnejšie sú fakty politického charakteru. Vrátane politickej vôle k medzinárodnej spolupráci v boji proti koronavírusu. Nie všetky štáty sú však pripravené ukázať ju. A to je jeden z najvážnejších problémov súčasnosti,“ dodal Medvedev.  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies