Rusko ľutuje, že Ukrajina uvalila moratórium na splatenie dlhu Moskve

NETKY.SK • 19 December 2015, 14:49 • 2 min
Rusko ľutuje, že Ukrajina uvalila moratórium na splatenie dlhu Moskve

MOSKVA - Rusko dnes vyjadrilo ľútosť nad rozhodnutím Ukrajiny, ktorá uvalila moratórium na splatenie svojho dlhu Rusku. Uviedol to dnes minister financií Anton Siluanov pre agentúru Itar TASS.

slovakia

left justify in out

Presnejšie, Ukrajina v piatok (18.12.) uvalila moratórium na splatenie eurobondov v hodnote 3 miliardy eur, ktoré vlastní Rusko, pretože Moskva odmietla akceptovať podmienky reštrukturalizácie tohto dlhu.

 

Dlhopisy sú splatné 20. decembra, Ukrajina má však 10-dňovú lehotu odkladu, až potom sa bude jej rozhodnutie považovať za platobnú neschopnosť. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zároveň vyhlásil, že Kyjev predloží celú záležitosť súdu. Ukrajinské ministerstvo financií zasa informovalo, že sa bude naďalej pokúšať dosiahnuť dohodu s Ruskom o reštrukturalizácii dlhu.

 

Siluanovi je podľa vlastných slov ľúto, že sa Ukrajina rozhodla uprednostniť tzv. default pred riešením, ktoré predložil ruský prezident Vladimir Putin počas novembrového summitu G20 v tureckej Antalyi. Konkrétne, Putin navrhol Kyjevu, že mu predĺži splatnosť dlhu na roky 2016-2018 a bude Rusku platiť 1 miliardu eur ročne.

 

Putin dodal, že Rusko nesúhlasí s reštrukturalizáciou ukrajinského dlhu, ale ponúka jej lepšie podmienky ako Medzinárodný menový fond.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies