Rusko chce privatizovať spoločnosti Bašnefť, Alrosa a VTB

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 15:23 • 2 min
Rusko chce privatizovať spoločnosti Bašnefť, Alrosa a VTB

MOSKVA - Ruská vláda poslala bankám žiadosť, aby predložili ponuky na odkúpenie akcií ropnej spoločnosti Bašnefť, producenta diamantov Alrosa a štátnej banky VTB.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje. Podľa zdrojov má vláda záujem predať 50,08 % akcií spoločnosti Bašnefť a 10,9-percentný podiel firmy Alrosa a banky VTB. Na základe súčasnej trhovej hodnoty by predaj akcií mohol Rusku, ktoré je pod tlakom nízkych cien ropy a západných sankcií, vyniesť 433 mld. rubľov (RUB).

 

Federálna agentúra pre riadenie štátneho majetku vlastní 50,08-percentný balík akcií menšej ropnej firmy Bašnefť, 60,93-percentný balík akcií štátnej banky VTB a 43,93 % akcií producenta diamantov. Zdroj agentúry Reuters uviedol, že pre vládu je dôležité udržať si kontrolu nad 50 % vo VTB, ktorá je druhou najväčšou ruskou bankou podľa aktív. Lehota na predloženie ponúk je 21. marca.

 

Ruský minister financií Anton Siluanov v závere minulého roka signalizoval, že Moskva plánuje urýchliť predaje štátnych aktív. Zrýchlenie privatizácie je alternatívou k zvyšovaniu daní a čerpaniu rozpočtových rezerv. Podľa jeho vyjadrení je cieľom Ruska získať v roku 2016 z privatizácie 1 bilión RUB. Siluanov povedal, že na privatizáciu je pripravený najväčší ruský producent ropy Rosnefť, aj menšia firma Bašnefť. Minister financií Alexej Uljukajev sa zase v decembri vyslovil v prospech predaja podielov v bankách Sberbank a VTB, ktoré spolu kontrolujú vyše 40 % aktív v ruskom bankovom sektore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies