Rusko by mohlo obmedziť lety aerolínií z EÚ na Ďaleký východ

NETKY.SK • 23 Február 2012, 08:18 • 2 min
Rusko by mohlo obmedziť lety aerolínií z EÚ na Ďaleký východ

Rusko by mohlo obmedziť lety aerolínií z EÚ na Ďaleký východ - Doprava Rusko by mohlo obmedziť lety aerolínií z Európskej únie na Ďaleký východ, ak bude Brusel naďalej trvať na kúpe emisných povoleniek ruskými leteckými spoločnosťami. Uviedli to dnes rusk

slovakia

left justify in out

img

Rusko by mohlo obmedziť lety aerolínií z Európskej únie na Ďaleký východ, ak bude Brusel naďalej trvať na kúpe emisných povoleniek ruskými leteckými spoločnosťami. Uviedli to dnes ruské médiá odvolávajúce sa na slová štátneho tajomníka ruského ministerstva dopravy Valerija Okulova.
      Podľa neho sú nové pravidlá EÚ, v rámci ktorých sa všetky aerolínie využívajúce letiská EÚ musia od začiatku tohto roka zúčastňovať na obchode s emisiami, diskriminačné a poškodzujú leteckú dopravu. Ruské spoločnosti sa sťažujú, že únijné pravidlá ich penalizujú viac než iné firmy, pretože majú staršie stroje, čo znamená, že si musia kupovať viac povoleniek. Ak bude v tomto programe EÚ pokračovať, Rusko by podľa Okulova mohlo limitovať počty letov európskych spoločností ponad Sibír a na druhej strane uprednostniť na tejto trase čínske, japonské a iné aerolínie z Ázie.
      Okulov to povedal v Moskve počas druhého dňa medzinárodnej konferencie takzvanej "koalície nesúhlasiacich," čo sú krajiny odmietajúce pravidlá EÚ. Okrem Ruska k nim patria napríklad aj USA, India alebo Čína. Podľa týchto štátov by lepším riešením bolo stanovenie medzinárodných štandardov v oblasti kontroly emisií v leteckej doprave v rámci Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO).
      Hovorca komisárky EÚ pre oblasť klímy Isaac Valero pred niekoľkými dňami oznámil, že EÚ sa tomu nebráni a v prípade, že sa uzatvorí dohoda na globálnej úrovni, svoje pravidlá prehodnotí. Nemieni však rušiť program len preto, že jednotlivé štáty a aerolínie proti nemu protestujú.
      Celkovo 29 z 33 delegácií na moskovskej konferencii zároveň podpísalo deklaráciu, ktorá umožňuje štátom slobodne sa rozhodnúť, aké kroky uplatnia ako odvetu proti EÚ. Okrem iného počítajú aj s možnosťou obrátiť sa na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) s tým, že EÚ takýmto spôsobom poškodzuje pravidlá WTO o obchode.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies