Ruskí vyšetrovatelia: Na prepustenie ukrajinskej pilotky nie je dôvod

NETKY.SK • 13 Február 2015, 15:30 • 2 min
Ruskí vyšetrovatelia: Na prepustenie ukrajinskej pilotky nie je dôvod

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia uviedli, že nie sú žiadne dôvody na prepustenie ukrajinskej pilotky, a to napriek tvrdeniam ukrajinského prezidenta, že sa čoskoro dostane na slobodu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V stanovisku zverejnenom v piatok online Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uvádza, že iba súd môže oslobodiť Nadeždu Savčenkovú, ktorú od minulého leta zadržiavajú v Rusku pre údajný podiel na zavraždení dvoch ruských novinárov na nepokojnom východe Ukrajiny. Tridsaťtriročná vojenská pilotka začala preto 13. decembra držať protestnú hladovku. Po maratóne mierových rokovaní v bieloruskom Minsku, ktoré sa skončili vo štvrtok, ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že Savčenkovú čoskoro prepustia. Rusko tvrdí, že Savčenková pred zatknutím dobrovoľne prekročila hranice s Ruskom, čo ona odmieta. Dohoda z Minsku okrem iného vyzýva na výmenu ilegálne zadržiavaných zajatcov a rukojemníkov.

 

Súd v moskovskom obvode Basmannij v utorok rozhodol o predĺžení väzby Savčenkovej až do 13. mája. Podľa vyšetrovacieho výboru, ktorý je podriadený priamo prezidentovi a spravidla sa venuje závažným zločinom, by sa mala Savčenková zodpovedať z poskytnutia súradníc pre mínometný útok s následkom smrti novinárov. Advokáti Ukrajinky obvinenie označujú za absurdné a politicky motivované. Podľa ukrajinského vedenia Savčenkovú počas leta zadržali separatisti na východe Ukrajiny, ktorí ju následne vydali do Ruska. Moskva však tvrdí, že hranicu prešla dobrovoľne, bez dokladov a v prestrojení za utečenkyňu. Savčekovú v októbri zvolili za poslankyňu ukrajinského parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies