Taliban obsadil najmenej ďalších šesť okresov po celom Afganistane

NETKY.SK • 20 Jún 2021, 17:39 • 2 min
Taliban obsadil najmenej ďalších šesť okresov po celom Afganistane

Afganský prezident Ašraf Ghaní odvolal svojich ministrov obrany a vnútra. V sobotu obsadil Taliban najmenej ďalších šesť okresov po celom Afganistane.

slovakia

left justify in out

Afganský prezident Ašraf Ghaní sa v sobotu rozhodol vymeniť svojich ministrov obrany a vnútra uprostred rýchlo sa zhoršujúcej bezpečnostnej situácie v Afganistane. Keď sa zahraničné sily stiahli a dosah Talibanu sa rozširoval, zhoršujúca sa situácia prinútila prezidenta konať.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Nemecká základňa v Afganistane mala problém s nadbytkom alkoholu, riešenie sa však našlo

 

Za nového ministra obrany bol vymenovaný generál Bismillah Khan Mohammadi. Vo funkcii nahradí Asadulláha Chálida, ktorý v tejto funkcii pôsobil od roku 2018, predtým však utrpel ťažké zranenia pri samovražednom bombovom útoku z roku 2012, ktorý si vynútil opakovanú zdravotnú starostlivosť v zahraničí.

 

Prečítajte si tiež: Konflikty komplikujú snahy o zastavenie šírenia pandémie COVID-19

 

Bismillah Khan Mohammadi predtým bojoval za zosnulého Ahmada Shaha Massouda počas občianskej vojny v krajine v 90. rokoch. Massouda zavraždil Taliban iba dva dni pred útokmi na Svetové obchodné centrum a Pentagón v USA 11. septembra 2001. Prezident Ghani taktiež vymenoval generála Abdula Sattara Mirzakwala, ktorý predtým zastával niekoľko regionálnych postov, za nového ministra vnútra v krajine. Zmeny kabinetu musí schváliť parlament.

 

V Afganistane došlo k výraznému nárastu násilia od 1. mája, keď USA formálne začali sťahovať svoje sily. Taliban sa dnes nachádza takmer všade v Afganistane, zmocňuje sa mnohých okresov a obklopuje veľké mestá. Táto stratégia opakuje to, čo sa stalo v 90. rokoch po stiahnutí Sovietov z Afganistanu.

 

V sobotu miestni predstavitelia potvrdili, že Taliban zajal v noci najmenej šesť ďalších okresov, čo prinútilo provládne bezpečnostné sily, aby sa vzdali buď seba, alebo územia, ktoré držali. Medzi novovzniknuté okresy patria časti provincií Takhar, Faryab, Jawzjan, Samangan, Farah a Paktia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies