Ruskí homosexuáli zorganizovali svoj prvý pochod v Moskve

NETKY.SK • 4 Jún 2012, 11:44 • 2 min
Ruskí homosexuáli zorganizovali svoj prvý pochod v Moskve

Ruskí homosexuáli zorganizovali svoj prvý pochod v Moskve - Politika Ruským homosexuálom sa podarilo obísť úradný zákaz a uskutočniť vôbec prvý pochod v metropole Moskva, oznámila dnes televízia RT. V sprievode po moskovskom nábreží pochodovalo okolo 70 ľ

slovakia

left justify in out

img

Ruským homosexuálom sa podarilo obísť úradný zákaz a uskutočniť vôbec prvý pochod v metropole Moskva, oznámila dnes televízia RT. 
      V sprievode po moskovskom nábreží pochodovalo okolo 70 ľudí s dúhovými transparentmi, zástavami a heslami. Akciu zavŕšili zhromaždením na podporu slobody zhromažďovania a práv sexuálnych menšín. 
      Aktivisti sa roky neúspešne usilovali o získanie povolenia pre zorganizovanie pochodu homosexuálov. Moskovský magistrát však takéto snahy doteraz buď bojkotoval alebo priamo zamietol. 
      Podľa denníka Kommersant sa organizátori tento raz uchýlili k úskoku. Svoju akciu označili krycím názvom "Pochod horiacich sŕdc", ktorý mal byť protestom proti všetkým podobám diskriminácie. Úradníci sa mestskom úrade neodhalili skutočný zámer organizátorov a povolenie vydali. 
      Moskovská polícia voči účastníkom pochodu nezasiahla. Naopak, rozohnala malú skupinu údajných nacionalistov, ktorí sa pokúsili postaviť sa do cesty pochodujúcim gayom, pričom zadržala desať osôb. Po skončení pochodu sa tiež, že odvezie účastníkov pochodu na najbližšiu stanicu metra, čo však oni odmietli. 
      Homosexualita bola v roku 1993 v Rusku dekriminalizovaná, ale protihomosexuálne nálady zostávajú v spoločnosti stále silné. Bývalý moskovský starosta Jurij Lužkov označoval pochody homosexuálov za "satanistické". Podobného názoru je aj jeho nástupca Sergej Sobianin, podľa ktorého takéto akcie urážajú náboženské cítenie mnohých Rusov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies