Ruské strategické bombardéry preleteli okolo Kórejského polostrova

NETKY.SK • 24 August 2017, 18:50 • 2 min
Ruské strategické bombardéry preleteli okolo Kórejského polostrova

MOSKVA - Ruské strategické bombardéry schopné niesť jadrové zbrane preleteli okolo Kórejského polostrova, a to v čase, keď Spojené štáty a Južná Kórea uskutočňujú spoločné vojenské cvičenie, ktoré iritovalo Pchjongjang.

slovakia

left justify in out

Rusko, ktoré je zásadne proti jednostrannej vojenskej akcii USA na polostrove, uviedlo, že túto ojedinelú akciu vykonali bombardéry Tu-95. Lietadlá preleteli nad Tichým oceánom, Japonským morom, Žltým morom a Východočínskym morom, čo prinútilo Japonsko a Južnú Kóreu, aby k nim vyslali svoje stíhačky, ktoré ich eskortovali.

 

Na akcii sa zúčastnili aj lietadlá vybavené zariadením na zber tajných údajov. Ruské ministerstvo obrany informovalo o akcii v rovnaký deň, ako sa Moskva sťažovala na americko-juhokórejské cvičenia.

 

"To, že USA a Južná Kórea usporiadali ešte väčšie vojenské a námorné cvičenie, nepomôže znížiť napätie na Kórejskom polostrove. Vyzývame všetky strany, aby k tomu pristupovali s maximálnou obozretnosťou. Vzhľadom na hromadenie zbraní v danom regióne by akýkoľvek unáhlený čin alebo dokonca neúmyselný incident mohol vyvolať vojenský konflikt," vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

 

Spojené štáty a Južná Kórea začali dlho plánované spoločné manévre v pondelok, čo zvýšilo napätie v regióne. KĽDR označila cvičenia za "nerozumný" krok smerom k jadrovému konfliktu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies