India na Mesiac neodštartovala, misiu museli odložiť kvôli vážnemu problému

NETKY.SK • 16 Júl 2019, 09:19 • 2 min
India na Mesiac neodštartovala, misiu museli odložiť kvôli vážnemu problému

NAÍ DILLÍ - India mala naplánovanú svoju druhú misiu na Mesiac, pre vážne technické problémy ju však museli odložiť.

slovakia

left justify in out

Príčinou odkladu lunárnej misie Čandraján-2 mal byť podľa oficiálnych informácii únik paliva. Na problém sa prišlo po dotankovaní hélia a náhlom pokles tlaku. "Mali sme šťastie, že misia sa nedostala do automatického štartovacieho režimu, inak by bolo všetko stratené," vyjadril sa pre noviny Hindustan Times predstaviteľ Indickej vesmírnej agentúry (ISRO). Presné miesto, kde nádrže netesnili, však už našli a vedci robia všetko pre to, aby sa štart mohol uskutočniť koncom júla.

 

img

 

Misia Čandraján-2 bola zrušená doslova v hodinu dvanástu. Štart rakety zastavili v pondelok 56 minút a 24 sekúnd pred odletom, ktorý sa mal uskutočniť o 23.21 h SELČ.

 

India mala veľké ambície, po USA, Číne a bývalom Sovietskom zväze sa totiž chcela stať štvrtou krajinou sveta, ktorej sa podarí uskutočniť misiu na Mesiac. Preto nezdar so svojím druhým štartom považujú za veľkú prehru.

 

img

 

Príprava na túto misiu stála Indiu 150 miliónov dolárov, pričom všetky použité technológie vyvíjali samostatne, vo svojej krajine. Čandraján-2 sa po úspešnom štarte zo Zeme pokúsi pristáť v blízkosti doposiaľ takmer nepreskúmaného južného pólu Mesiaca. Bude tu zhruba 14 dní, pričom sa bude zaoberať skúmaním lunárneho povrchu, hornín i minerálov. Všetky tieto dáta bude následne odosielať na Zem.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies