Ruské armádne vrtuľníky prileteli do Číny na medzinárodné cvičenie

NETKY.SK • 18 August 2014, 13:27 • 2 min
Ruské armádne vrtuľníky prileteli do Číny na medzinárodné cvičenie

PEKING - Ruské bojové vrtuľníky pristáli v severnej Číne, kde sa zúčastnia na medzinárodnom protiteroristickom cvičení.

slovakia

left justify in out

Ich účasť dokazuje, že medzi Pekingom a Moskvou sa napriek napätiu medzi Ruskom a Západom pre konflikt na Ukrajine vzťahy posilňujú, konštatovala dnes agentúra AP.
     

Citovala hovorcu ruského východného vojenského okruhu plukovníka Alexandra Gordejeva, ktorý povedal, že ruská účasť na cvičení v Číne bude zahŕňať vrtuľníky Mi-8, samohybné raketometné batérie Grad, ženistov a štyri stíhačky Su-25.
     

Na budúcotýždňové cvičenie nazvané Mierová misia-2014, na ktorom sa zúčastní celkove vyše 7000 vojakov, vyšle Rusko približne 900 vojakov, uviedla agentúra Sinchua. Zapoja sa doň aj ďalšie členské krajiny Organizácie šanghajskej spolupráce (SCO) - Kazachstan, Kirgizsko a Tadžikistan.

     

Osem ruských vojenských vrtuľníkov pristálo v noci nadnes na najväčšej a najmodernejšej čínskej výcvikovej základni vo Vnútornom Mongolsku, spresnila Sinchua.
     

Čína a Rusko odložili bývalé súperenie z čias studenej vojny o vplyv v regióne, aby sa postavili svetovému poriadku pod dominantným vedením USA a ich spojencov na Západe, komentuje AP. 
     

Čína vyzýva na riešenie ukrajinskej krízy rokovaním, nepripojila sa však ku kritika Ruska zo strany Západu. A hoci sa oficiálne vyhýba vojenským alianciám, uskutočnila už sériu vojenských cvičení s ruskými silami, z ktorých sa časť uskutočnila pod hlavičkou SCO. Čína a Rusko majú hlavné slovo v tomto stredoázijskom zoskupení, ktoré má vyvažovať americký vplyv v Ázii.
     

Niekoľko členských krajín SCO susedí s Afganistanom a Pakistanom a čelí hrozbám radikálnych islamských povstalcov, čo vyvoláva potrebu spoločného protiteroristického cvičenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies