Afganci sa konečne dočkajú opätovného otvorenia univerzít! Čo však bude s afganskými študentkami?

NETKY.SK • 1 Február 2022, 09:04 • 2 min
Afganci sa konečne dočkajú opätovného otvorenia univerzít! Čo však bude s afganskými študentkami?

KÁBUL - Afganské štátne univerzity, zatvorené od vlaňajšieho augusta, keď sa k moci vrátilo radikálne islamské hnutie Taliban, sa vo februári opäť otvoria. Oznámil to dočasný talibanský minister pre vyššie vzdelávanie Abdal Bákí Hakkání.

slovakia

left justify in out

Univerzity v teplejších provinciách otvoria 2. februára, zatiaľ čo vysoké školy v chladnejších oblastiach až 26. februára, povedal minister na tlačovej konferencii v Kábule bez toho, aby vysvetlil, či bude návrat na univerzity umožnený aj študentkám.

 

img

 

Predstavitelia Talibanu predtým navrhovali, aby sa ženy vzdelávali v oddelených triedach.

Talibanská vláda dosiaľ vrátila do prevádzky iba stredné školy pre chlapcov. Znovu sa otvorili aj niektoré súkromné univerzity, ale v mnohých prípadoch študentkám nebolo dovolené vrátiť sa do lavíc.

 

Tlačový hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid, ktorý je zároveň dočasným ministrom kultúry, 15. januára vyhlásil, že jeho rezort hodlá poslať do škôl všetky dievčatá a ženy po afganskom novom roku, ktorý sa začne 21. marca. „Nie sme proti vzdelávaniu," zdôraznil.

 

img

 

Len o deň neskôr však talibanské sily pred Kábulskou univerzitou zasiahli proti skupine demonštrantiek, ktoré požadovali právo na prácu a vzdelanie. Ženy skandovali heslá ako "Rovnosť a spravodlivosť".

 

Západné vlády zaradili vzdelávanie pre študentky medzi svoje požiadavky, keďže Taliban sa usiluje o väčšiu pomoc zo zahraničia, ako aj o rozmrazenie zahraničných účtov.

 

Prečítajte si: VIDEO: Tisíce litrov alkoholu skončili v kanáli



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies