Pripomíname si Pamätný deň rómskeho holokaustu. Na čo podľa ministra Korčoka zabúdame?

NETKY.SK • 2 August 2022, 09:01 • 2 min
Pripomíname si Pamätný deň rómskeho holokaustu. Na čo podľa ministra Korčoka zabúdame?

BRUSEL/ BRATISLAVA - Európska komisia v roku 2020 prijala Strategický rámec EÚ pre Rómov, ktorého cieľom je poskytnúť všetkým Rómom príležitosť naplno využiť svoj potenciál.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia Európskej komisie si pripomenuli státisíce rómskych obetí holokaustu, ktoré trpeli a boli zavraždené počas nacistického režimu. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli. V spoločnom vyhlásení, pod ktoré sa podpísali predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podpredsedníčka eurokomisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová, sa uvádza:


„Nikdy nesmieme zabudnúť na prenasledovanie Rómov počas holokaustu. A nemôžeme zatvárať oči ani pred výzvami a diskrimináciou, ktorej rómska menšina stále čelí."

 

Z domova: K čomu vyzýva minister Jaroslav Naď členov strany SaS?

 

img

 

V podobnom duchu ako predstavitelia eurokomisie sa vyjadril na sociálnej sieti aj náš minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

 

Holokaust zanechal hlboké stopy na tvári Slovenska [🇸🇰] . Popri osudoch slovenských Židov sa často zabúda na systematické vyvražďovanie Rómov, ku ktorému dochádzalo počas druhej svetovej vojny. Preto je dôležité, že si deň [2️⃣] . august pripomíname ako Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu," uviedol.

 

img

 

„Rómsky holokaust bol v našej spoločnosti zabudnutý a ignorovaný, čoho dôsledky cítime dodnes, nakoľko rómske komunity stále čelia predsudkom a diskriminácii. K perzekúciám, vraždám či popravám Rómov pritom dochádzalo aj na území dnešnej Slovenskej republiky," pokračoval šéf našej diplomacie. 

 

Minister Korčok v závere svojho vyjadrenia tiež pripomenul, že ak sa nepoučíme z histórie, zopakuje sa znovu.


„Máme povinnosť pripomínať si aj túto súčasť našich dejín, pretože len tak sa môžeme z histórie poučiť. Pri tejto príležitosti vzdávam úctu všetkým Rómom, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny a taktiež oceňujem ich aktívne zapojenie do protifašistického odboja ako aj účasť v Slovenskom národnom povstaní," vzdal zároveň úctu Rómom.

 

Zo sveta: António Guterres: Pokúšame šťastie, kým stojíme na prahu jadrovej vojny



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies