Ruská prokuratúra zvažuje ďalšie obvinenia voči Chodorkovskému

NETKY.SK • 6 December 2013, 15:00 • 2 min
Ruská prokuratúra zvažuje ďalšie obvinenia voči Chodorkovskému

MOSKVA - Ruské úrady zvažujú podanie ďalších žalôb proti bývalému ropnému magnátovi Michailovi Chodorkovskému, ktorého majú prepustiť z väzenia v auguste budúceho roku.

slovakia

left justify in out

"V štádiu vyšetrovania je niekoľko kriminálnych prípadov zahŕňajúcich Chodorkovského a niekoľko ďalších osôb, ktoré majú veľkú šancu vyústiť do procesu," uviedol námestník generálneho prokurátora Alexander Zvjagincev. Agentúre Interfax v piatok tiež povedal, že Chodorkovský s najväčšou pravdepodobnosťou nebude prepustený z väzby na základe plánovanej prezidentskej amnestie. Kedysi najbohatší Rus bol totiž podľa neho odsúdený za "ťažký zločin spáchaný v rámci organizovanej skupiny", na aké sa amnestia nebude vzťahovať. Zvjagincev zatiaľ nešpecifikoval, v akých prípadoch plánuje jeho úrad Chodorkovského obviniť.

Dnes 50-ročného Chodorkovského v roku 2005 odsúdili za daňové úniky a v roku 2010 aj za spreneveru. Z väzenia by ho mali prepustiť v auguste 2014. Jeho ropnú spoločnosť Jukos úrady de facto zrušili a jej majetok v prevažnej miere prešiel na ropného giganta Rosneft. Podľa kritikov je odsúdenie Chodorkovského pomstou prezidenta Vladimira Putina za jeho podporu opozície. 
Prezidentská amnestia má byť udelená 12. decembra pri príležitosti 20. výročia prijatia ruskej ústavy a z väzníc by mala dostať asi 100 000 odsúdencov. Prezident Vladimir Putin zdôraznil, že udelenie milosti sa nesmie týkať osôb, ktoré sa dopustili závažných a násilných činov. Putinov ľudskoprávny poradca Michail Fedotov povedal, že na slobodu by sa mohli dostať aj dve členky Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová a Maria Aljochinová, ktoré odsúdili na dva roky za výtržníctvo, a nevylúčil, že na amnestiu by mohli prepustiť aj Chodorkovského. Takúto možnosť však v piatok vylúčil premiér Dmitrij Medvedev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies