AKTUALIZÁCIA Od 15. novembra bude na hraniciach platiť prísnejší režim, vstupenkou do krajiny bude negatívny test

NETKY.SK • 3 November 2020, 15:47 • 2 min
AKTUALIZÁCIA Od 15. novembra bude na hraniciach platiť prísnejší režim, vstupenkou do krajiny bude negatívny test

BRATISLAVA - Hranice sa budú kontrolovať od 15. novembra, od tohto dátumu zároveň Slovensko prejde na európsky semafor. Zároveň sa spustí pilotný projekt antigénového testovania na hraniciach s Ukrajinou už od pondelka 9. novembra.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 3. novembra 18:46

Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí v relácii TA3. Všetky krajiny, ktoré podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) budú označené ako červené, budú tak zaradené medzi rizkové aj na našom semafore. O týždeň skôr sa však spustí pilotný projekt na hranici s Ukrajinou, kde sa budú snažiť vychytať všetky nedostatky. 

 

Antigénové testovanie otestujú na hranici s Ukrajinou

Od pondelka 9. novembra sa spustí pilotné testovanie na slovensko-ukrajinskej hranici. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Martin Klus (SaS) po rokovaní expertnej pracovnej skupiny, kde sa prehodnocoval aktuálny hraničný režim.

 

„Počnúc s dnešným dňom sa začínajú preverovať možnosti a verím tomu, že v pondelok by sa celý ten pilot mohol spustiť a testovať by mohla súkromná spoločnosť,“ spresnil Klus. 

 

„Budeme radi, keď otestujeme približne deväťtisíc ľudí, ktorí týždenne prechádzajú ukrajinskou hranicou. Tam budeme vidieť, či sme schopní všetkých, ktorí prichádzajú na územie Slovenska, zachytiť antigénovými testami,“ skonštatoval štátny tajomník.

 

Ľudia z rizikových krajín poputujú do karantény

Až na niekoľko výnimiek sa to v súčasnosti týka drvivej väčšiny európskych krajín. Ľudia, ktorí budú prichádzať z týchto krajín, budú mať povinnosť buď ísť do karantény, alebo prichádzať s testom.

 

img

 

"S tým, že chceme našim občanom, ale aj cudzincom, ktorí budú vstupovať na územie Slovenskej republiky umožniť, aby sa nechali otestovať antigénovým testom, pokiaľ tak neurobia predtým, ako prídu k hraničnému priechodu," uviedol minister zdravotníctva.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ Tak takúto účasť asi nikto nečakal! Celoplošného testovania sa zúčastnilo viac ako 3,5 milióna ľudí

 

Testovanie bude spoplatnené
Testovanie antigénovými testami bude podľa Mareka Krajčího možné na vybraných hraničných priechodoch, túto službu by mali zabezpečovať súkromníci. Služba bude teda spoplatnená, a to za trhové ceny.

 

 

Minister zdravotníctva tiež doplnil, že niektoré hraničné priechody by mali byť vyčlenené pre občanov, ktorí už budú mať certifikáty. Dôvodom je, aby sa na hraniciach pri testovaní nezdržovalo. "Keďže to trvá minimálne pol hodinu, kým sa zrealizuje odber a počká sa na výsledok," uzavrel šéf rezortu zdravotníctva.

 

Mohlo by vás zaujímať: Druhé kolo celoplošného testovania sa neuskutoční v 25 okresoch, na hraniciach bude platiť prísnejší režim



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies