VIDEO Ruská polícia zadržala Navaľného pred odchodom na míting v Nižnom Novgorode

NETKY.SK • 29 September 2017, 12:06 • 2 min
VIDEO Ruská polícia zadržala Navaľného pred odchodom na míting v Nižnom Novgorode

MOSKVA - Ruská polícia zadržala v Moskve opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý mal nadnes naplánovaný míting v meste Nižný Novgorod.

slovakia

left justify in out

Navaľnyj dnes na svojom konte na sieti Instagram zverejnil videozáznam nakrútený v podzemnej garáži svojho bytovému domu v Moskve. Záznam zachytáva, ako k nemu prichádzajú dvaja policajti, ktorí ho vzápätí požiadali, aby s nimi šiel na "ministerstvo vnútra na pohovor".

 

 

 

 

Navaľnyj neskôr, už po príchode na políciu, napísal na sociálnej sieti Twitter: "Ako obvykle. Zadržali, priviezli, strážia a nikto nič nevie. Reku, za čo som zadržaný? A oni: Hneď sa ukáže."

 

Navaľného v Moskve zadržali v súvislosti s jeho výzvami na účasť na úradne nepovolených zhromaždeniach. Radnica Nižného Novgorodu dnešné zhromaždenie v tomto meste povolila.

 

Alexej Navaľnyj je ostrým kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý zatiaľ nepotvrdil, či sa bude v marci 2018 uchádzať o štvrté funkčné obdobie.

 

Navaľnyj svoju kandidatúru na prezidenta oznámil koncom minulého roka. Odvtedy po celom Rusku zakladá svoje volebné štáby a stretáva sa s voličmi. Vo svojich aktivitách pokračuje aj napriek tomu, že oblastný súd v ruskom Kirove v máji ponechal v platnosti verdikt vynesený voči nemu súdom nižšieho stupňa v kauze sprenevery. Ide o trest päť rokov väzenia podmienečne, zaplatenie pokuty vo výške 500.000 rubľov (vyše 7300 eur) a skúšobnú lehotu v trvaní jedného roka a piatich mesiacov.

 

Podľa zákona o voľbách ruského prezidenta sa Navaľnyj vzhľadom na usvedčenie z trestného činu nemôže uchádzať o prezidentský úrad najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny i trestu. Samotný Navaľnyj je však presvedčený o tom, že ruská ústava mu takúto možnosť ponecháva. Tvrdí, že ústava umožňuje, aby kandidoval ktorýkoľvek občan Ruskej federácie s výnimkou tých, ktorí si odpykávajú trest odňatia slobody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies