Ruská loď so zbraňami dorazila do Sýrie

NETKY.SK • 14 Január 2012, 10:15 • 2 min
Ruská loď so zbraňami dorazila do Sýrie

Ruská loď so zbraňami dorazila do Sýrie

slovakia

left justify in out

img

Loď s nákladom zbraní patriaca ruskej spoločnosti zakotvila dnes - napriek ubezpečeniam o zmene kurzu - v sýrskom prístave Tartús. Oznámila to agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na tureckú tlač.
Nákladnú loď MV Chariot, plaviacu sa pod vlajkou karibského ostrovného štátu Sv. Vincent a Grenadíny, krátko zadržiavali na Cypre pre podozrenie, že vezie muníciu do Sýrie. Cyperské úrady plavidlo v stredu prepustili, keď dostali prísľub o zmene cieľa jeho cesty. 
Informáciu o príchode MV Chariotu do sýrskeho Tartúsu získali predstavitelia tureckého námorníctva. Loď vyplávala z ruského Petrohradu s nákladom 35-60 ton munície a výbušnín pre sýrske ministerstvo obrany.
Podľa plavebných dokumentov bol odosielateľom nákladu ruský štátny podnik na export zbraní Rosoboronexport. Ruské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo len to, že MV Chariot viezol "nebezpečný náklad". 
Loď mala pôvodne plávať cez výsostné vody Turecka, ktoré nie je členom EÚ. Nevzťahuje na teda naň zbrojné embargo, ktoré Brusel zaviedol voči Sýrii za surové zásahy proti demonštrantom. 
Plavidlo však muselo v utorok neplánovane - kvôli rozbúrenému moru a nedostatku paliva - zakotviť na Cypre, ktorý je členskou krajinou EÚ. Miestne úrady povolili lodi ďalšiu plavbu až po uistení, že zmení kurz a nepôjde do Sýrie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies